Galet goda grillspett i libabröd med koriander och yoghurt!

Hej vänner!

Ursäkta tystnaden på bloggen – tiden bara springer iväg och både jag och Stina jobbar för fullt på både krogen och med nya kokboken! 🙂 Här kommer iallafall ett läckert förlåt, nämligen ett recept på kanske sommarens godaste grillspett med orientalisk touch! Receptet finns med i min första kokbok ”Kalasgott” som gavs ut med Natur & Kultur år 2012.

Skriv ut, grilla och njut!

Kap. Äntligen semester. Galet goda grillspett med zucchini och a

Orientaliska fläskytterfiléspett med grillade grönsaker i bröd
Att krydda köttet med fänkål och koriander är väldigt smarrigt. Servera gärna spetten i frasiga libabröd med grillade grönsaker och en syrlig yoghurt!

4 portioner

800g fläskytterfilé
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
ett par kvistar oregano, bladen
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald svartpeppar
8 grillspett, att trä köttet på

grönsaker:
1 zucchini
1 aubergine
2 tomater
1 rödlök
1 påse ruccola
1 kruka koriander
1/2 kruka bladpersilja
1/2 citron
2 msk olivolja
salt och nymald  svartpeppar

4 libabröd, till servering
2 dl turkisk yoghurt, till servering

Gör så här:
Putsa bort alla hinnor och senor från köttet och skär det i ca 3×3 cm stora bitar. Mortla fänkålsfrö och korianderfrö till ett fint pulver. Finhacka vitlöken. Skölj citronen och finriv skalet samt pressa saften. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt köttet marinera i minst 2 timmar, men gärna upp till ett dygn i kylskåpet. Blötlägg grillspetten om de är av trä. Trä köttet på spetten och grilla dem tills köttet är lätt rosa i mitten, ca 5-7 minuter totalt. Vänd dem under tiden. Skölj alla grönsaker. Skär zucchinin i tunna skivor på längden och auberginen på brädden. Strö salt över auberginskivorna och låt stå och dra minst 10 minuter. Ringa över olivolja och grilla zucchini och aubergine tills de är vackert gyllene. Strimla rödlöken och klyfta tomaterna. Blanda de grillade grönsakerna med rödlök, tomat, ruccola, koriander och persilja. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Grilla bröden lätt och lägg på grönsaker, grillspett och yoghurt. Servera gärna med detsamma.

 

 

 

LOADING..

Härlig passionsfruktsdrink med ananas!

Äntligen börjar värmen nå Sverige (eller åtminstone Stockholm) och svalkande drinkar passar sig fint som törstsläckare. Jag – Jennie – tänkte därför bjuda på receptet för en exotisk och het goding, nämligen en passionfruktsdrink med ananas och röd chili ur kapitlet ”Äntligen semester” från min första kokbok ”Kalasgott”. Den är vrålgod och uppskattas av alla drinkdrickare – trust me. 🙂

Sommarpassion. Kap. Äntligen semester.LITEN

Sommarpassion
6 glas

1 mogen ananas
3 lime
2 msk råsocker
3 passionsfrukt
1/4 röd chilipeppar
15 myntablad
25 cl ljus rom, ex. Bacardi
krossad is
sodavatten
ev. 6 myntakvistar och 1/2 dl röda vinbär, att toppa med

Gör så här
Skala och skär bort mittenroten från ananasen. Finhacka fruktköttet och mixa det nästan slätt tillsammans med saften från limefrukterna och råsockret. Gröp ur passionsfrukten, finhacka chilin och strimla myntabladen. Blanda ananaspurén med innanmätet från passionsfrukten, chili, mynta och ljus rom. Häll upp på glas och toppa med krossad is, sodavatten och ev.  myntakvistar och röda vinbär. Njut!

LOADING..

Rotfrukter i ugn- snabbt och lyxigt!

Gott folk!

Stina Patetsos som skriver från ett mycket hektiskt liv. Är i full fart att planera mitt bröllop som äger rum om ca 1 månad- och det är mycket när man har 300 gäster vill jag lova! 🙂

21688_10153170321976181_9078111246495187198_n

Så nu har jag inte alls tid att stå vid spisen flera timmar och laga mat- då är det kanon att kunna slänga in maten i ugnen! Och jag har verkligen hittat min nya favorit- rotfrukter i ugn! Vegetariskt, lyxigt, enkelt och förbaskat gott. Vi ska inte glömma hur mycket nyttigheter det är heller 🙂

Jag slängde på de mesta jag hade hemma på plåten. Ovan ser ni sötpotatis, kålrot, rödbetor, morötter, palsternacka, vitlök och färska kryddor. Några msk olivolja, citronsaft, salt och peppar- och skjuts in i ugnen. Serverade detta tillsammans med tzatiski och en fräsch grönsallad.

TIPS! Halvera vitlöken som på bilden- det blir liksom ett himla tjusigt resultat. Och sen doftar huset härligare också 🙂

ENJOY!

  1. Ser gott ut!
    Hur mycket av skalet tar du av innan du halverar
    Vitlöken?
    Blir den lika mild som när man kör klyftorna hela skalade? 🙂

Comments are closed.

LOADING..