Vårrullar – vegetariskt recept

Vårrullar är lätta att variera och anpassa för vegetarianer och veganer. De här ”råa” och ofriterade vårrullarna är trevlig plockmat, där man förbereder olika skålar med fyllning, och så får var och en runt bordet blötlägga sitt rispapper och fylla efter eget tycke. Det är faktiskt min son Markus, som har komponerat det här receptet, och jag hjälpte bara till med finliret – som att krydda med sesamolja och göra dippsåsen.

Springroll-1

Foto: Charlotte Jenkinson

Vårrullar till ungefär 4 personer

 • 1 dl sesamfrö
 • 250 g champinjoner
 • 1 msk rapsolja
 • 1 msk sesamolja
 • 1 krm salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 230 g naturell tofu
 • 1 msk rapsolja
 • några stänk fish sauce eller soja
 • 100 g färska böngroddar
 • 2 knipplökar
 • ca 200 g blandad råkostsallad – vitkål + morot
 • rostade sjögräschips, ca 50 g
 • thaibasilika eller koriander
 •  2-3 färska chili t ex tahi chili, spansk peppar och piri piri
 • rispapper (rice paper for springrolls), 22 cm, ca 200 g
 • limeklyftor
 • Rena fina salladsblad – isberg eller grönsallad

Dippsås:

 • 2 msk råsocker
 • 2 msk fisksås (fish sauce)
 • 1 msk vatten
 • 1/2 lime, rivet skal + saft
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 finhackad chili

Ta fram en massa skålar av varierad storlek. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme ca 5 minuter tills de blir lätt rostade. Lägg dem i en skål. Skiva champinjonerna och stek dem först i torr stekpanna tills vätskan släpper och de börjar få färg, stek ytterligare ca 5 minuter med rapsolja och sesamolja och krydda med salt och svartpeppar. Lägg de stekta champinjonerna i en skål. Tärna tofun och stek bitarna i olja i en stekpanna några minuter tills de får färg. Krydda dem med några stänk fish sauce eller soja och lägg upp i en skål. Skölj böngroddarna och lägg i skål. Finstrimla knipplökarna och lägg i skål. Lägg upp råkostsallad och sjögräschips i varsin skål. Hacka thaibasilika eller koriander och lägg i skål. Finhacka chili och lägg i skål. Klyfta en lime.

Vegetariska vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Gör dippsåsen: Blanda samman socker, fisksås, vatten, lime, vitlök och chili. Rör om och låt den stå tills sockret löst sig. Ha såsen i en skål på bordet. På bordet ska också finnas en vid skål med vatten där gästerna kan blötlägga sina rispapper några minuter så att de mjuknar. Man behöver också varsin tallrik där man lägger sitt blötlagda rispapper och lägger på vad man önskar från skålarna.

Vegetarsika vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg ganska centralt på det blötlagda rispappret (det syns inte på bilden eftersom tallriken är vit). Vik sedan över och rulla ihop till en kompakt liten rulle.

Vegetariska vårrullar.

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg rullarna på ett salladsblad som gör det lättare att hålla i och om man lägger upp flera på ett fat så klibbar de inte fast på fatet och i varandra. Doppa vårrullen i dippsåsen när du ska äta den.

Vegetariska vårrullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Chili, lime och thaibasilika

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..