Hönökaka – recept på lättbakat bröd

Hembakat bröd, recept

Foto: Charlotte Jenkinson

Platt, lättbakat och ljuvligt gott bröd.

Det här receptet är en variant av den typ av bröd som de flesta kallar Hönökaka, men på Hönö, som ligger i Göteborgs skärgård, kallas det Bagebröd (med eller utan uttalat ”d” på slutet). Det finns lika många recept på den här typen av bagebröd som det finns hushåll – alla har sitt sätt. Det här är mitt recept och jag bakar de platta bröden på fint rågmjöl och vetemjöl. De blir goda bakade på rågsikt, om man hellre vill ta det. Bröden är lite söta och det kan man anpassa själv efter sin egen smak. De är ljuvliga nybakade och ljumma. För att nagga bröden fick jag äntligen användning för min fina brödnagg som jag köpt på loppis på Orust i somras. Receptet här är på halv sats, men det går att dubblera – tänk då på att mjölmängden kan bli något annorlunda

Till 4 platta bröd, Hönökakor:

  • 20 g smör
  • 2,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 – 3 msk ljus sirap
  • 1 dl fint rågmjöl, 55 g
  • 5 – 6 dl vetemjöl, 300-360 g

Smält smöret och blanda med vattnet tills det blir 37°, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke, häll på den ljumma fingervarma vätskan och tillsätt salt och sirap.

Bland ner fint rågmjöl och arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg (hellre lite klibbig än för torr), ta inte i allt mjölet utan spara drygt 1/2 – 1 dl till utbakningen. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord eller annan lämplig köksyta. Dela degen i fyra jämnstora bitar. Forma, kavla eller tryck ut runda platta brödkakor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem väl med nagg (äntligen fick jag använda min fina nagg!!), eller med en gaffel. Täck med bakduken och låt dem jäsa på plåten ca 25 minuter.

Värm ugnen till 250° (tänk på att alla ugnar är olika, jag har en ugn på landet där jag inte skulle sätta på 250° utan 225°). Grädda bröden mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Recept på lättbakat bröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Flat-bread-Hono-2

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..