Vegetarisk pastarätt med linser

Pasta med tomatsås och linser.

Snabbt, billigt, gott och passar alla.

Den här goda och vegorätten med spaghetti och tomatsås med röda linser gör jag lite då och då. Det går fort, det är billigt och det är basvaror som du har hemma. Den är dessutom vegansk och är en bra rätt att ha i lunchlådan.

Tomatsås med linser

Till 3-4 personer:

 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 msk olivolja
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1/2 tsk nymald svartpeppar
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 tsk råsocker
 • 1 förpackning krossade tomater, 400 g
 • 3 dl vatten
 • 1 tärning grönsaksbuljong
 • 1/2 tsk salt
 • 1 1/2 dl torra röda linser

Tillbehör:

 • 300 g spaghetti
 • 2 msk olivolja
 • färsk basilika

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna eller sauteuse. Stek lök och vitlök på medelhög värme tillsammans med rosmarin och peppar ca 5 minuter. Löken ska bli mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt tomatpuré och socker. Blanda om och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och salt. Låt det koka upp och sjuda ca 5 minuter. Skölj linserna i vatten i ett durkslag. Tillsätt dem i tomatsåsen och blanda väl. Låt alltsammans sjuda 10-15 minuter tills linserna är klara, tillsätt mer vatten om det behövs. Under tiden koka pastan färdig.

Vid servering: Blanda den nykokta spaghettin med olivolja och ca 1 dl av tomatsåsen. Lägg upp på djupa tallrikar och skeda på mer tomatsås. Strö över nymald svartpeppar och färsk basilika. Den som inte är vegetarian eller vegan kan dessutom riva över lite parmesan för extra smak.

Vegetarisk pastarätt med tomatsås och linser

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..