Lammgryta med bönor och paprika

Beans

Foto: Charlotte Jenkinson

I november var jag i Budapest i Ungern och gick förstås in i den stora saluhallen och där fanns det mängder av inspirerande mat och dryck. Förutom paprikapulver, som ju är ett måste att köpa i Ungern, så fann jag de här vackra bönorna.

Väl hemma så gjorde jag ett riktigt långkok på lammkött som jag hade i frysen. Det var en liten lammstek med ben men jag skar ut benen och så fick de koka med i grytan. De här bönorna är färska och kokar, ganska länge i och för sig, men de behöver inte blötläggas. Man kan använda vanliga torkade vita bönor, men de ska ligga i blöt i kallt vatten över natten innan de kokas. När jag först brynte köttet så hade jag stekfläsk istället för olja i grytan. Stekfläsk eller bacon ger lite smak, men det går att ta bara rapsolja eller smör istället.

Till en stor lammgryta:

 • 500 g stora bönor
 • 800 g lammkött i grytbitar + ev ben
 • 1- 2 msk paprikapulver
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 4 små gula lökar
 • 1 chili
 • 4 vitlöksklyftor
 • 150 g rotselleri
 • 2 msk rapsolja eller 2-3 skivor stekfläsk eller bacon
 • 3 lagerblad
 • 7 dl vatten
 • 2 tärningar köttbuljong
 • 1 röd färsk paprika
 • flingsalt
 • paprikapulver
 • ev färsk rosmarin

Färska bönor räcker om de sköljs i kallt vatten och får rinna av. Torkade bönor måste ligga i blöt ett dygn innan de kokas.

Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Lägg bitarna i en skål och blanda med paprikapulver och svartpeppar. Finhacka lök, chili, vitlök och tärna rotsellerin fint.

Om du använder stekfläsk eller bacon ska det skäras mycket fint och stekas i botten av den stora grytan tills det mesta fettet smält ut. Med olja är det den som ska hettas upp i grytan.

Bryn köttbitarna (och ben om du har med det) i fettet i grytan på hög värme så de får färg runtom, ca 2 minuter. Tillsätt lök, chili, vitlök, rotselleri och  lagerblad och låt fräsa med köttbitarna ca 3 minuter. Blanda om mycket så det inte blir bränt utan bara får färg.

Tillsätt vatten och buljong, koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt grytan sjuda på låg värme ca 1-1 1/2 timme. Häll av vattnet från bönorna om de är blötlagda. Blanda ner bönorna i grytan och fortsätt sjuda under lock tills bönorna blir klara – mina tog 45 minuter, men det kan gå både längre och kortare. Bästa är att kolla lite då och då och prova hur de känns.

Plocka upp benen ur grytan om det är med. Fintärna paprikan och blanda ner den och låt den sjuda med ca 1 minut. Servera grytan med extra paprikapulver, flingsalt, gärna någon örtkrydda och ett gott surdegsbröd.

Recept på lammgryta med bönor.

Foto: Charlotte Jenkinson

Paprikakrydda

Foto: Charlotte Jenkinson

Fresh beans

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

LOADING..