Körsbärssylt

Foto: Charlotte Jenkinson

Körsbärssylt gjort på klarbär och smaksatta med Kirsch och tonkaböna.

Snabbt recept på sylt gjort på klarbär och syltsocker. Klarbär är sura körsbär som inte har den där mörkröda saften som till exempel bigarråer har. De är lätta att kärna ur och för att få smak på sylten lät jag några av kärnorna koka med i sylten. Jag la kärnorna i två teklämmor men man kan knyta in dem i lite gasväv också så de är lätta att lyfta ut sedan. Kärnorna ger sylten lite mer smak och det förstärkte jag med tonkaböna som man river på samma sätt som muskotnöt. Tonkaböna smakar lite som bittermandel. Eftersom jag hade en flaska Kirsch (körsbärsbrännvin) hemma hade jag i det också, men det går bra med någon körsbärslikör eller körsbärsvin också. Eller ingen sprit alls för den delen.

Körsbärssylt

Till 3 mindre burkar:

  • 500 g urkärnade klarbär eller surkörsbär
  • 1/4 finriven tonkaböna
  • 1/2 dl körsbärskärnor
  • 2 msk Kirsch eller körsbärslikör
  • 500 g syltsocker

Kärna ur klarbären och lägg dem i en kastrull på medelvärme. Tag några av kärnorna och lägg i teklämma eller gasväv att koka med bären. Tillsätt riven tonkaböna och Kirsch om du har det hemma. Låt bären sjuda på låg värme ca 10 minuter. Det bör räcka med bärens egna vätska men tillsätt eventuellt någon matsked vatten i taget om det verkar för torrt. Tillsätt syltsockret och följ anvisningarna på paketet. Låt sylten koka och skumma ytan noga med sked. Koka ca 5 minuter. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och låt den kallna med locket på. Förvara dem svalt och mörkt.

Recept på körsbärssylt

Foto: Charlotte Jenkinson

Foto: Charlotte Jenkinson

Detta är klarbär som är ett slags ljusa sura körsbär.

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..