Körsbärspaj

Foto: Charlotte Jenkinson

Körsbärspaj med smultäcke.

Vem kan motstå en körsbärspaj? Inte jag i alla fall. Här kommer ett recept som är gjort på söta körsbär (biggaråer). Det gick åt ungefär 1 liter urkärnade körsbär till pajen.

Körsbärspaj med smuligt täcke

Pajdeg:

 • 100 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 1 ägg
 • 2 krm vaniljpulver
 • 3 1/5 – 4 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk bakpulver (kan uteslutas)

Fyllning:

 • 8 – 10 dl urkärnade körsbär
 • 1/2 – 1 dl strösocker

Smuldeg:

 • 100 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 2 krm vaniljpulver
 • 4 1/2 dl vetemjöl

Pajdeg: Rör smör och socker till en jämn massa. Tillsätt ägg och vanilj samt vetemjöl blandat med bakpulver. Jag tog inget bakpulver i min deg eftersom jag gjorde paj hos min pappa och han tål inte bakpulver. Bottnen blir då lite hårdare och fastare men med bakpulver i får man en något sprödare och luftigare botten. Degen ska bli som en mjuk pajdeg. Tryck ut degen i en form ca 25 cm i diameter. Har du ingen pajform kan den bakas i vanlig kakform med löstagbar kant. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 minuter.

Smuldeg: Blanda smör, socker, vaniljpulver och mjöl till en smulig massa. Ställ den kallt till den ska användas.

Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i nedre halvan av ugnen ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150°. Blanda körsbären med socker (har du syrliga körsbär kan mer socker behövas). Bred ut dem i det förgräddade pajskalet. Täck med smuldegen. Grädda pajen 35 – 40 minuter. Låt den kallna innan den skärs upp. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Foto: Charlotte Jenkinson

Foto: Charlotte Jenkinson

Foto: Charlotte Jenkinson

Foto: Charlotte Jenkinson

Cherries

Foto: Charlotte Jenkinson

 1. Riktigt besvikelse blev denna paj är det verkligen rätt ingredienser och grader?
  Min har varit i ugn 150 grader mer än 50 min INTE fått färg. Smuldegen så mycket mjöl 4 1/2 dl vetemjöl så lite smör blev inte en smuldeg.
  Jag frågade om hur mycket körsbär det skulle vara googlade och fick fram en liter 600 gra.
  Men som sagt jag blev inte nöjd med receptet:((

  1. Hej, för ovanlighetens skull så vägde jag inte mjölet, och därför är volymmåtten inte exakta. Sedan beror pajen också på vilka körsbär man har. Mina var söta bigarråer och de var ganska fasta. Jag hade ingen våg när jag gjorde receptet. Mjöl kan också vara olika malt och ta upp vätska och fett på olika sätt, det påverkar också mjölmängden. Jag hade ett lokalt producerat mjöl från Östergötland./ C

 2. Hej pajen ser läcker ut. Men 8-10 dl körsbär hur många gram är det? En liter körsbär hur många gram?
  Oh jag letar letar sura körsbär på torg och marknad hittar aldrig. Skulle vilja göra körsbärssylt,gjorde med bigarrå blev inte bra.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..