Baka bröd i lergryta

Recept och tips hur du bakar bröd i lergryta eller vanlig gryta med lock. Grytan ställs i ugnen och brödet gräddas något längre än vanligt och blir luftigt och saftigt med en knaprig yta.

Brödet gräddat i en lergryta med lock blir både saftigt och får fin knaprig yta.

Foto: Charlotte Jenkinson

Att baka och grädda bröd i en lergryta eller vanlig gryta som ställs i ugnen ger väldigt fint bröd. Genom att fukten hålls kvar under grytans lock kan brödet jäsa upp så det blir luftigt, saftigt och ytan blir samtidigt knaprig. Ofta när jag gräddar på vanligt sätt brukar jag slänga in vatten i botten på ugnen och det ger samma effekt, fast i en gryta hålls fukten kvar längre och är inte lika chockartad som med vatten direkt in i ugnen. Det här receptet skrev jag inte ner ordentligt, men jag vet på ett ungefär hur jag gjorde. Här finns ett liknande bröd i ett tidigare blogginlägg och det går också att grädda i gryta om man vill.

Till ett bröd:

 

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsk salt
  • ca 4 dl vetemjöl special + ca 1/2 dl vid utbakning
  • ca 3 dl fint rågmjöl (det går bra med grovt rågmjöl också)

Smula jästen och rör ut den i ljummet (37°) vatten. Tillsätt linfrö, honung och salt. Låt stå ca 5 minuter. Tillsätt mjölet och arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. Den kanske är lite klibbig men låt den vara det, mer mjöl tillsätter du efter att den jäst. Täck degen med bakduk och ställ den att jäsa ca 40 minuter. Om du ska använda lergryta är det bra att lägga den i blöt i kallt vatten redan nu, både botten och lock ska ligga i vatten minst 30 minuter, men de kan ligga längre.

När degen jäst, stjälp upp den på en mjölad köksbänk. Eftersom degen kan var klibbig är det bästa redskapet en degskrapa. Man arbetar degen genom att fösa den in mot mitten med skrapan och liksom vika in kanterna mot mitten runtom. Trycker sedan ut degen lite och föser in kanterna mot mitten. Till slut, när mjöl har arbetats in, kan man göra det med händerna och då drar man in kanterna mot mitten, vänder, plattar ut lite och drar in mot mitten. Det här kan göras ca 10 gånger.

Tag upp lergrytan ur vattnet och låt den rinna av någon minut. Pensla med neutral olja i botten och insidan av locket. Forma degen till ett bröd och lägg i formen. Låt det jäsa ca 10 minuter. Snitta ovansidan med en vass kniv eller rakblad. Lägg på locket på grytan. Ställ den i den nedre halvan i den kalla ugnen. Stäng ugnsluckan och sätt ugnen på 200°. Brödet gräddas på ungefär 1 timme. De sista 5-10 minuterna kan locket lyftas av så får brödet lite mer färg. Låt brödet svalna en stund innan det stjälps upp.

Baka bröd i lergryta

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..