Gulaschsoppa – recept för vinter och sportlov

Recept på gulasch, ett klassiskt långkok med kött och paprika. För vintersportare en omtyckt lunchrätt eftersom den värmer gott. Gulasch kommer ursprungligen från Ungern.

Gulaschsoppa eller gryta värmer gott på vintern.

Foto: Charlotte Jenkinson

Gulaschsoppa eller gryta värmer gott på vintern.

Gulasch är en stående rätt på alla lunch-och middagsmenyer i skidbackar och på fjälltoppar. Ursprungligen är rätten från Ungern men det finns, som med alla recept, en stor variation i recepten. Det som gör en gulasch till en gulasch är paprikan och i mitt recept här ingår både rökt paprikapulver, vanligt paprikapulver och färsk paprika. Köttet kan vara fläsk eller nötkött och jag lagade på högrev. Min gulasch fick koka på mycket låg värme 2 1/2 timme. Under tiden var jag ute och stökade i snön och släpade nedfallna grenar på tomten. Gissa om gulaschen smakade gott sedan. Jag serverade den med surkål och matlagningsyoghurt. Fler bra recept för sportlov och vinter finns här i bloggen. T ex utflyktsmackor, Reuben sandwichvegomackor och  flat bread.

Gulaschsoppa

Till 5-6 personer:

 • 1 kilo högrev eller fläskkarré
 • 1-2 msk rapsolja
 • 2 stora gula lökar
 • 2 morötter
 • 1/2 rotselleri, ca 200 g
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2-3 potatisar, mjölig sort
 • 1 msk paprikapulver
 • 2 tsk rökt paprika
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 2 msk tomatpuré
 • 4 lagerblad
 • 2 tärningar oxbuljong
 • 2 tsk råsocker
 • 8 dl vatten
 • 1 tetra krossade tomater, 500 g
 • 1 grön paprika
 • 1 röd paprika
 • 1 dl finhackad bladpersilja

Tillbehör:

 • surkål
 • matlagningsyoghurt eller smetana

Förbered en stor gryta med lock. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Skala och tärna lök, morot och rotselleri. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Det ska vara hög värme och lite olja i pannan så att köttet får färg. Fräs även lök, morot, selleri och vitlök i stekpannan och lägg sedan över i grytan tillsammans med det brynta köttet.

Blanda nu ner skalad och fintärnad potatis (den ska inte brynas först), paprikapulver (2 sorter), peppar, tomatpuré, krossade lagerblad, buljongtärningar, socker och vatten. Blanda om, koka upp, lägg på lock och låt sjuda på låg värme en timme. Tillsätt krossade tomater + ca 1 dl vatten och fortsätt sjuda ca 30 minuter under lock. Tärna paprikorna och finhacka persiljan. Blanda ner det och låt det sjuda ytterligare ca 15 minuter. Servera med yoghurt eller smetana samt surkål.

Gulasch

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..