Minestrone – grönsakssoppa över öppen eld

Recept på grönsakssoppa med bland annat morötter, bönor, pasta, tomater och en massa annat gott.

Minestrone - grönsakssoppa toppad med riven parmesan.

Foto: Charlotte Jenkinson

Minestrone – grönsakssoppa toppad med riven parmesan.

En soppa lagad över öppen eld eftersom ett 8-timmars strömavbrott gjorde vanlig matlagning omöjlig. I helgen var jag och min man i vårt fritidshus och hamnade i värsta snöstormen med nedfallande grenar över elledningar. Jag hade redan planerat att göra en soppa (recept kommer längre ner) men när strömmen gick redan klockan 2 på eftermiddagen så var goda råd dyra. Som tur är har vi en rymlig eldstad som ger både värme och ljus och så den viktiga detaljen som räddade vår middag – en trebent järngryta från mina farföräldrar. Jag skrubbade ur den och så fick den först koka med bara vatten några omgångar för den har stått länge, sisådär 80 år, utan att användas till mat. Soppan kan givetvis kokas i rymlig kastrull på en alldeles vanlig spis.

Den trebenta järngrytan behövde inte stå direkt över elden. Den blev het ändå vid sidan av glöden.

Foto: Charlotte Jenkinson

Den trebenta järngrytan behövde inte stå direkt över elden. Den blev het ändå vid sidan av glöden.

Minestrone – grönsakssoppa

Till 4-5 personer:

 • 1 1/2 liter vatten
 • 2 morötter
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 färsk chili
 • 2 stora potatisar
 • 2 stjälkar bladselleri
 • 2 msk grönsaksbuljongpulver, eller 2 tärningar vegetarisk buljong
 • 3 kvistar bladpersilja
 • 1 kvist färsk rosmarin
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 dl risonipasta
 • 1 burk cannellinibönor, 410 g
 • 1 burk körsbärstomater, 400 g
 • 4 salladslökar
 • riven parmesan (för veganer kan parmesanen uteslutas)
 • finhackad basilika

Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skala och tärna morötterna, skala och vinhacka lök och vitlök, ansa och finhacka chilin. Lägg allt det i det kokande vattnet och låt det sjuda ca 10 minuter, helst under lock. Under tiden skär selleristjälkarna i småbitar, skala och tärna potatisarna – dessa behöver kortare koktid än morötterna så därför tillsätts de när morötterna kokat 10 minuter. Alltså, i med detta samt buljong, finhackade persiljestjälkar (spara själva persiljebladen till sist) och finhackad rosmarin. Låt soppan sjuda under lock ytterligare ca 15 minuter. Min soppa i elden tog längre tid för den var inte helt sjudande utan låg strax under i temperatur. Tillsätt tomatpuré och risonigrynen och låt alltsammans sjuda ytterligare ca 10 minuter. Häll av bönorna i en sil och tillsätt dem till soppan. Blanda även i tomaterna. Låt soppan bli riktigt het. Strax före servering blanda i finhackade persiljeblad, finstrimlad salladslök och finhackad basilika. Servera soppa med riven parmesan och lite extra basilika.

Minestrone - grönsakssoppa

Foto: Charlotte Jenkinson

Att få en sådan här god värmande soppa när det var snöstorm ute och elströmmen strejkade var väldigt gott, och väldigt mysigt. Så här såg det ut utomhus när snöfallet avtagit:

Efter ca 40 cm snöfall blev det så här vackert.

Foto: Charlotte Jenkinson

Efter ca 40 cm snöfall blev det så här vackert.

 

 1. Ika skriver:

  Parmesan innehåller animalisk löpe och är alltså inte vegetariskt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..