Crêpes Suzette – recept på dessert med apelsin

Recept på crêpes Suzette, en klassisk varm dessert med apelsin. Det här är en dessert som går att förbereda, sedan flamberas de tunna små pannkakorna i apelsinsås vid servering.

Små tunna crêpes med apelsinsås.

Foto: Charlotte Jenkinson

Små tunna crêpes med apelsinsås.

Vad passar väl bättre i bästa citrustid och januarikyla än den varma desserten Crêpes Suzette. Det är en dessert som går att förbereda och sedan flamberas de hastigt vid servering. Tycker man det är läskigt att flambera så är de goda utan att man tänder på. Man ska vara försiktig och inte göra det under spisfläkten eftersom lågorna kan slå högt upp och fett i fläkten kan också börja brinna. Var försiktig! Crêpes kan göras i förväg och även apelsinsåsen. Sedan värmer man alltihop (jag kommer till det i momenten nedan) och fjuttar på. Servera crêpesen varma med vaniljglass.

Crêpes Suzette

Till 4 pers, ca 12 crêpes:

Crêpes:

 • 2 ägg
 • 2 1/2 dl vetemjöl, ca 150 g
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl vatten
 • 75 g smält smör
 • 1 krm salt
 • 1-2 msk Cointreau eller annan apelsinlikör

Apelsinsås:

 • 1/2 dl strösocker
 • rivet skal av 1 apelsin
 • 50 g smör
 • 2 dl pressad apelsin

Till flambering:

 • 1 msk strösocker
 • 1 msk Cointreau
 • 2 msk konjak

Vispa först ihop smeten till crêpesen, det är bra om den får stå 30 – 60 min. Vispa äggen för hand med en ballongvisp och tillsätt mjölet lite i taget. Detta blir en stor klump men misströsta inte, tillsätt mjölk och vatten och sedan det smälta smöret och vispa till en slät smet. Tillsätt salt och apelsinlikör om du vill ha det i.  Låt smeten stå. Gör under tiden apelsinsåsen. Skölj av apelsinerna i ljummet vatten eftersom skalet ska användas från en av dem. Blanda socker, finrivet skal av apelsin samt smör i en vid och låg kastrull (sauteause). När sockret smält tillsätt pressad apelsin och låt såsen sjuda utan lock ca 2 minuter. Ställ den åt sidan medan du steker crêpesen.

Att steka tunna crêpes är en konst och det går bäst i en gammaldags pannkakslagg i gjutjärn. Jag har ärvt en sådan och är glad att jag sparat den. Man kan steka i vanliga moderna stekpannor också, men det går bättre i en gjutjärnslagg. Rör om i smeten mellan varje crêpes. Smöra stekpannan med en liten klick smör mellan varje. Stek på medelvärme. Häll upp ca 1 soppslev smet i het smörad panna, vicka runt den så att smeten sprider sig ut till ett tunt jämnt lager. Stek crêpesen gyllengula på varje sida. Lägg dem nystekta på en tallrik där de kan vänta till serveringsdags.

Värm apelsinsåsen. Lägg i en crêpes i taget bara några sekunder, vik ihop den och lägg över på ett fat eller i liten serveringspanna. Gör samma med alla crêpesen. Nu måste momenten gå snabbt. Se till att alla crêpes är varma. Hetta upp såsen, häll den över crêpesen, strö på socker, häll på cointreau och konjak och tänd på med en tändsticka. Låt flammorna brinna ut. Servera Crêpes Suzette med vaniljglass. Denna urgoda dessert måste inte flamberas eller ens innehålla alkohol. De smakar faktiskt väldigt gott utan sprit och flambering. Vitsen med flamberingen är att sockret karamelliseras. Mina crêpes brann bara pyttelite och sockret blev inte särskilt karamelliserat, men de blev ändå jättegoda. Pudra eventuellt på lite florsocker vid servering.

Crêpes Suzette

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..