Recept på minisurdegsbröd

Recept på surdegsbröd i miniformat - men det går att göra ett större bröd. Även recept hur du gör en grundsurdeg och tips hur du bakar med ganska lös deg.

En form för små minibröd ger perfekta små bröd. De här är surdegsbröd.

Foto: Charlotte Jenkinson

En form för små minibröd ger perfekta små bröd. De här är surdegsbröd.

Jag fick en praktisk småbrödsform i julklapp och den har jag redan använt flera gånger. Eftersom jag har en grundsurdeg som är bra fart i så har jag bakat surdegsbröd. Men även med en bra surdeg så är detta ett bak som kräver planering. Först har man en grundsurdeg – och har man inte det så tar det 3-5 dygn att få en fin startkultur. Med grundsur som är pigg och bubblande tar bakningen 1-1 1/2 dygn och då handlar det inte om att man måste vara där och göra något. Nej, den mesta tiden är jäsningen och just långjäst bröd får väl utvecklad smak och dessutom fin och luftig konsistens. Det går inte heller åt lika mycket mjöl som i vanlig bakning utan degen blir liksom seg, luftig och ganska lös. Bästa sättet vid utbakning är att ha en väl mjölad köksbänk och en degskrapa så liksom föser man ihop degen. Plattar eller drar ut den och viker kanterna in mot mitten med hjälp av skrapan. Lösa degar är en vanesak att handskas med och exakta mjölmängder är svårt att ange. Mitt recept är på ett ungefär. Ett liknande surdegsbröd fast ett enda större i en form finns recept på här.

Grundsurdeg

Blanda ca 2 dl ljummet vatten med drygt 1 1/2 dl fint rågmjöl i en burk med lock. Låt stå mörkt i rumstemperatur ca 3 dygn och rör eller vispa om någon gång under tiden. Fyll på med 2 dl vatten och nästan 3 dl fint rågmjöl. Låt stå på samma vis tills det börjar bubbla. Det tar ca 2 dygn. Av den här surdegen tar du några matskedar när du ska baka, ungefär som när man tar jäst i bakningen. Bara det att surdegen inte alls är lika snabb som jäst. När du använder en skvätt av grundsuren så fyll på med lite vatten och mjöl så håller den sig vid liv. Den kan nu förvaras i kylen men bör matas med lite mjöl och vatten emellanåt samt tas fram till rumstemperatur ett dygn före bakning.

Ljust minisurdegbröd

Dag 1:

  • 3-4 msk grundsurdeg
  • 3-4 msk vatten
  • 3-4 msk vetemjöl

Dag 2 på morgonen:

  • 3 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl, ca 240 g

Dag 2 på eftermiddagen:

  • ev 5-10 j jäst om det inte jäser tillräckligt
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl, ca 180 g

Till utbakning:

  • ca 1 dl vetemjöl

Dag 1: Blanda grundsurdeg, vatten och mjöl i en bunke. Rör om och sätt på lock eller täck med plast. Låt stå på varm plats, t ex bredvid spisen. Låt den stå över natten.

Dag 2 på morgonen: Tillsätt 3 dl ljummet vatten till den lilla degen i bunken. Blanda i mjöl och arbeta en liten stund med slev eller liknande. Det är en lös deg, mer som en smet. Täck med lock eller plast och låt stå minst 6 timmar, men den kan stå längre.

Dag 2 på eftermiddagen: Nu ska degen vara bubblig och liksom ”frasa” när man drar en en slev genom den. Verkar den klara sig utan jäst så ta inte i det, men för att vara på säkra sidan kan du smula i lite jäst nu. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och mjöl till en ganska lös och lite klibbig deg. Låt den jäsa i bunken övertäckt med lock eller plast 1-2 timmar.

Utbakning: Skrapa ut degen ur bunken på en väl mjölad köksbänk eller bakbord. Använd en degskrapa och mer mjöl och fös kanten in mot mitten av degen. Gör det runt om. Vänd degen och gör samma. Om den inte är så klibbig kan du dra kanterna på degen med händerna in mot mitten och göra det några varv. Detta är istället för att knåda degen. Eftersom den är lös så går det inte att knåda och då arbetar man det på det här sättet istället. Pudra mjöl i botten på formen. Dela degen i 8 lika stora bitar. Forma med mjölade händer små minilimpor och lägg en i varje fördjupning. Ställ dem att jäsa ca 30 minuter.

Värm ugnen till 230°. Gör små snitt med en vass kniv eller rakblad på brödens ovansida. Låt dem jäsa ca 5 minuter till. Ställ in dem i ugnen och släng samtidigt in några isbitar eller 1 dl vatten på botten av ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan. Grädda bröden 15-20 minuter till de fått fin välgräddad färg. Låt svalna på galler eller handduk.

Ljust surdegbröd i miniformat

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

LOADING..