Recept på risgrynsgröt för veganer – och alla andra

Recept på risgrynsgröt för veganer, vegetarianer och mjölkallergiker. Gröten görs på bland annat sojamjölk och blir supergod. Gröten är även glutenfri.

Risgrynsgröt gjord på sojamjölk blir jättegod och passar alla.

Foto: Charlotte Jenkinson

Risgrynsgröt gjord på sojamjölk blir jättegod och passar alla.

Eftersom sonens rara flickvän är vegetarian men även har en överkänslighet mot mjölkprodukter så kokade jag risgrynsgröt utan mjölk. Jag gjorde den på sojamjölk och en skvätt Oatley matlagnings-”grädde”. Det blev faktiskt en godare gröt än den gjord på vanlig mjölk. Kanske för att sojamjölk (jag hade den av märket Alpro) är sötare än komjölk. Vanligt grötrecept samt Ris à la Malta har jag gjort tidigare och ni hittar recepten i den här länken.

Risgrynsgröt för veganer och mjölkintoleranta

  • 4 dl rundkornigt grötris
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 kanelstång
  • 8-9 dl sojamjölk
  • 1-2 dl Oatley matlagningsgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Tillbehör:

  • kanel
  • rörsocker

Koka upp rundkornigt ris, vatten och salt i en stor kastrull. Rör om lite med en slev. Låt riset sjuda under lock på låg värme ca 30 minuter. Rör bara någon gång ibland för att kolla att riset inte fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt kanelstång, socker och pytsa i sojamjölken lite i taget och låt gröten sjuda på låg värme ca 40 minuter. Rör bara ytterst lite några gånger, bara så att det inte bränner i botten. Tillsätt sojamjölken lite i taget under kokningen och till sist Oatleygrädden. Vaniljsockret tar du med på slutet men det är viktigt att du har äkta vanilj. Så kallat vanillinsocker, som är syntetiskt, ska inte koka utan måste blandas i kall gröt annars blir det beskt. Så använd helt enkelt inte det. Jag har ett ekologiskt och kravmärkt vaniljsocker som heter Bourbon vaniljsocker, försök hitta det eller liknande. Servera gröten varm med lite kanel och rörsocker eller några droppar sirap. Använd sojamjölk när gröten värms och behöver mer vätska. Vill du göra Ris à la Malta på av gröten och fortfarande vara vegansk och mjölkfri så välj en vispbar gräddprodukt från Oatley eller annat märke utan mjölk. Tänk på att Oatleys produkter inte är hundraprocentigt glutenfria men kolla på förpackningen och med dem som ska äta gröten.

Tomteorkestern är från tidigt 1900-tal och deras favoritmat är risgrynsgröt.

Foto: Charlotte Jenkinson

Tomteorkestern är från tidigt 1900-tal och deras favoritmat är risgrynsgröt.

 

LOADING..