Lutfisk med rödvinssås, stekt svamp och rökt sidfläsk

Recept på lutfisk, hur man lagar den bäst i ugn, och serverar den med rödvinssås, stekt svamp och knaperstekt rökt sidfläsk. En klassiker med nytänk. Länk till annat recept på lutfisk.

Lutfisk serverad med lätt rödvinssås, stekt svamp och knaperstekt fläsk.

Foto: Charlotte Jenkinson

Lutfisk serverad med lätt rödvinssås, stekt svamp och knaperstekt fläsk.

Jag tillhör den grupp som tycker lutfisk är något att se fram emot varje jul. Den här lagade jag som vanligt i ugn och serverade med rödvinssås, stekta kantareller och champinjoner och knaperstekt rökt sidfläsk. Ett annat recept på lutfisk med vit sås hittar ni här.

Lägg lutfisken i rikligt med kallt vatten och låt den stå en dag, eller över natten i kylen. Byt gärna vattnet någon gång under tiden. Detta tar bort den lite märkliga sodasmaken och gör fisken fastare. Jag lagar alltid lutfisk i ugn, täckt med folie eller stekpåse.

Lutfisk med rödvinssås, svamp och rökt sidfläsk

Till 2 personer:

 • ca 1 kilo lutfisk
 • 2 tsk salt

Rödvinssås:

 • 100 g rökt sidfläsk
 • 250 g svamp, gärna kantareller eller små champinjoner
 • 1 liten lök eller schalottenlök
 • 25 g rotselleri
 • 2 tsk smör
 • 2 bitar råsocker, ca ½ msk strö
 • 1 msk rödvinsvinäger
 • 1 ½ dl rödvin
 • 1 ½ dl vatten
 • 1 ½ msk kalvfond
 • ev Maizena till redning
 • 1-2 tsk smör till montering

Tillbehör:

 • kokt potatis

Börja i god tid med att lägga lutfisken i rikligt med kallt vatten och låt den stå kallt 6-8 timmar. Byt gärna vatten någon gång under tiden. Efter den vattnats ur, låt fisken rinna av och lägg den i en ugnssäker form med kanter. Har fisken skinn ska skinnsidan ligga nedåt. Salta fisken och täck den med folie eller plast som tål ugn. Det behövs inget vatten eller fett i formen. Fisken kommer släppa ifrån sig väldigt mycket vatten och krymper under tillagningen. Tänk på det och se till att formen har relativt höga kanter. Värm ugnen till 200°-225°. Tillaga fisken ca 45 minuter mitt i ugnen.

Skär sidfläsket i små bitar. Stek fläsket på medelvärme tills det börjar bli knaprigt och fettet smält. Ansa och skär eventuellt större svampar i halvor eller kvartar. Stek svampen tillsammans med fläsket tills svamparna börjar få färg. Lyft upp fläsk och svamp och lägg på ett fat så fettet rinner av.

Skala och skär lök och rotselleri i bitar. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och rotselleri ca 2 minuter på medelvärme så att löken blir mjuk. Tillsätt socker och låt det smälta. Häll på vinäger, rödvin, vatten och kalvfond. Låt det sjuda utan lock ca 5 minuter eller lite längre. Sila såsen genom en finmaskig sil, pressa lätt med baksidan av en sked så att all sås pressas ut. Strax före servering värm såsen i en kastrull och red med Maizena om så önskas.

Koka potatis. När lutfisken är klar, värm såsen och red den om det behövs och rör ner smör (montera), värm svamp och fläsk hastigt i stekpanna med lite av fettet från stekningen. Servera fisken på varma tallrikar, skeda över sås och toppa med svamp och fläsk.

Lutfisk med svamp och sidfläsk

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..