Julkaka med choklad och syltad ingefära

Recept på chokladkaka, nästan som kladdkaka, med syltad ingefära som extra smaksättning. Servera den med lättvispad grädde.

Mjuk och fyllig chokladkaka med syltad ingefära och vispad grädde.

Foto: Charlotte Jenkinson

Mjuk och fyllig chokladkaka med syltad ingefära och vispad grädde.

Jag bakade en egentligen ganska ordinär chokladkaka, men ville få den lite mer julig utan att den blev som en pepparkaka. I England (som är mitt andra land) är det vanligt med syltad ingefära i bakning så då tog jag det. Nu ska jag hissa en varningsflagga så man inte tror att det är sådan där inlagd stark ingefära som man har till sushi – nej, nej – det jag talar om är ingefära som ligger i söt sirapsliknande lag. Den används till desserter. När jag skulle inhandla min söta ingefära så stod den felplacerad i butiken, och stod bland de asiatiska tillbehören av helt annan karaktär som tahini, nudlar och sushi-ingefära (gari). Den borde stått bland söta inläggningar, sylt och baktillbehör. Men jag fick tag i rätt och stegade raskt hemåt för mitt kakbak. Chokladen till kakan tog jag  bakchoklad 55%  till den som man man smälter i smeten och en kraftigare mörk choklad 70% till den finhackade som blandas i strax före gräddning. Man kan ha samma om man inte som jag råkade ha olika sorter hemma. Den som inte gillar ingefära kan utesluta den och får då en vanlig god chokladkaka.

Chokladkaka med syltad ingefära

 • 175 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 175 g mörk choklad, (jag hade Odense bakchoklad 55 %)
 • 3 äggulor
 • 1 1/4 dl vetemjöl, ca 80 g
 • 40-50 g syltad ingefära
 • 50 g hackad mörk choklad, 55 eller 70%
 • 3 äggvitor

Till servering:

 • lättvispad grädde
 • kakao
 • florsocker

Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en ganska liten form, ca 20-22 cm i diameter. Jag har en hjärtform så därför vet jag inte riktigt vad den är. Blanda smör, socker och 175 g choklad i en kastrull och smält det på låg värme. Låt det svalna så det bara är max fingervarmt. Medan det svalnar kan du finhacka den syltade ingefäran och den andra chokladen som inte ska smältas. Rör ner äggulorna, en i taget, i den smälta chokladblandningen. Tillsätt mjöl och den hackade ingefäran och chokladen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Rör ner chokladsmeten försiktigt i äggvitevispet och häll upp smeten i kakformen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter. Jag gräddade min något längre men jag ville inte ha den för kladdig. Låt den svalna innan den tas ur formen. Pudra över florsocker och kakao och servera med lättvispad grädde. Om du vill få mer karaktär så kan du blanda i lite av själva sirapen från den syltade ingefäran i grädden.

Chokladkaka med syltad ingefära

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Chokladkaka med syltad ingefära

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..