Risgrynsgröt och Ris à la Malta – recept till jul

Recept på risgrynsgröt och juldesserten Ris à la Malta. Klassiska recept till jul. Risgrynsgröt är lätt att koka själv och Ris à la Malta görs på kall risgrynsgröt som blandas med vispgrädde och lite annat gott.

Ris à la Malta med apelsin och apelsinsirap.

Foto: Charlotte Jenkinson

Ris à la Malta med apelsin och apelsinsirap.

Risgrynsgröt och Ris à la Malta hör julen till. Fast risgrynsgröt kan man äta året om egentligen. Bästa risgrynsgröten kokar man själv och det är inget man hetsar fram utan den ska koka på låg värme länge. Desserten Ris à la Malta gör man däremot snabbt på kall risgrynsgröt. Jag börjar med själva gröten.

Risgrynsgröt

 • 4 dl rundkornigt ris, s k grötris
 • 8 dl vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 kanelstång
 • 1 msk strösocker
 • ca 11 dl mjölk
 • 1 dl vispgrädde

Ta fram en stor gryta eller kastrull, 3-4 liter. Koka risgrynen i vatten och salt på låg värme ca under lock ca 30 minuter. Rör helst så lite som möjligt men lite grann med en träslev är bra för att säkra att det inte bränner i botten. Tillsätt kanelstång, socker och mjölk och grädde lite i taget under kokning. Fortsätt att koka på låg värme under lock, rör bara lite med träslev någon gång under kokningen. Det tar ca 40 minuter. När gröten kallnar blir den stel och när den värms görs det bäst i kastrull med lite extra mjölk i. Servera risgrynsgröt varm med kanel, socker och en skvätt mjölk.

Ris à la Malta

Till 4-5 personer:

 • 4 dl kall risgrynsgröt
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 msk florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 apelsin

Apelsinsirap:

 • rivet skal av 1/2 apelsin
 • 2 msk strösocker
 • 3 msk vatten

Börja med apelsinsirapen om du vill ha det. Blanda rivet skal, socker och vatten i en liten kastrull. Koka utan lock tills ca 2 msk återstår. Sila genom en finmaskig sil och låt sirapen kallna. Vispa grädden fluffig och blanda den med kall risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker. Skala eller skär apelsinen till fina apelsinklyftor. De kan antingen blandas ner i desserten eller serveras uppe på, som jag gjort här. Servera Ris à la Maltan i fina små skålar och toppa med apelsinklyftor och apelsinsirap. Annat som passar i Ris à la Malta är hackad rostad sötmandel, mandarin och äpple.

Klassisk juldessert är Ris à la Malta.

Foto: Charlotte Jenkinson

Klassisk juldessert är Ris à la Malta.

 1. Thomas skriver:

  Jag har en fråga som gäller apelsinsirapen.
  Det står att den ska kokas ihop till 2 dl återstår men hur kan det stämma när det endast är 3 msk vatten. Ska ingen apelsinsaft tillsättas?

  1. Hej Thomas,
   Tack för att du var så uppmärksam. Det ska stå 2 msk. Det blir inte så mycket sirap, men det är lätt att göra dubbel sats./Charlotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..