Saffransbullar med konjak och apelsin

Recept på saffransbullar med apelsin och konjak. Mitt trick för fina bullar är att låta degen jäsa först och blanda i smöret strax före utbakning. Tips och bilder hur du får fin form på bullarna.

Små fina saffransbullar smaksatta med lite konjak och apelsin.

Foto: Charlotte Jenkinson

Små fina saffransbullar smaksatta med lite konjak och apelsin.

Det är visserligen några veckor kvar till advent och saffransbullarnas högsäsong, men jag tjuvstartar med att baka fina små snurror eller snäckor fyllda med smör och smaksatta med lite konjak och apelsin. Mitt tricks som brukar fungera för att få saftiga bullar är att lägga i smöret i degen efter att den fått jäsa. Den första degen kan då tyckas lite stabbig, och man tänker att detta blir några tråkiga skorpor, men när smöret kommit i, och i dessa är även smör i fyllningen, så blir de jättefina och inte alls torra. Jag gjorde en mindre sats som blir ca 20 små fina snäckor eller snurror eller vad man kan kalla dem.

Saffransbullar med apelsin och konjak

Deg:

 • 1 pkt saffran, 0,5 g
 • 1 tsk strösocker
 • 1 msk konjak
 • 25 g jäst
 • 3 dl mjölk
 • 1/2 dl socker
 • finrivet skal av 1/2 apelsin
 • ca 6 dl vetemjöl special, 360 g + lite till utbakning
 • 50 g smör

Fyllning:

 • 50-70 g smör
 • 2-3 msk strösocker
 • finrivet skal av 1/2 apelsin

Pensling:

 • 1 uppvispat ägg

Stöt saffranet tillsammans med 1 tsk socker i en mortel. Häll över i en liten skål eller kopp och blanda med konjak. Låt det stå en stund. Fördela jästen i en degbunke och rör ut i lite kall mjölk. Värm resten av mjölken till 37° (fingervarmt) och blanda ner i degbunken. Tillsätt socker, rivet apelsinskal och saffransblandningen. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta gärna degen en stund antingen för hand eller i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. Skiva under tiden upp smöret som sedan ska tillsättas i degen så det blir mjukt och rumsvarmt. Förbered även fyllningen genom att blanda samman smör, socker och rivet apelsinskal.

När degen jäst arbeta in det mjuka smöret i små kluttar till en slät och mjuk deg. Lägg degen på ett mjölat bakbord eller annan arbetsyta och låt den ligga ca 10 minuter.

Saffransdeg

Foto: Charlotte Jenkinson

Dags att baka ut. Förbered fyllningen om du inte redan gjort det. Det är bara att röra samman smör, socker och rivet apelsinskal med en gaffel i en skål. Dela degen i två. Kavla ut en bit i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på hälften av fyllningen med en smörkniv eller lilleman. Rulla ihop från långsidan.

Degrulle-rull

Foto: Charlotte Jenkinson

För att få den fina krumelurformen som små snurror eller snäckor så skär du degrullen inte i raka skivor utan i trubbiga trekanter (fast det blir fyrkanter). Se bilden här:

Hur du skär deg till fina bullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg bullarna med den breda sidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Tryck försiktigt med ett finger eller ett runt slevhandtag på mitten så att sidorna liksom pöser ut. Gör det först lite grann och när bullarna jäst och ska in i ugnen kan du trycka till dem en gång till.

Så bakar du fina bullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Ställ bullarna att jäsa medan ugnen värms till 250°. De jäser bäst under en fuktig och varm handduk på en varm plats. När bullarna jäst ca 30 minuter och ugnen är varm, tryck eventuellt till bullarna en gång till och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler.

Supergoda och saftiga saffransbullar i fin form. Som små snäckor eller snurror.

Foto: Charlotte Jenkinson

Supergoda och saftiga saffransbullar i fin form. Som små snäckor eller snurror.

 

 

 

 

 

 

 1. Gülay skriver:

  Hej vilka vackra bullar. Använder inte konjak och vill inte köpa för 1 msk skull:))
  Blir bullarna lika goda utan konjak?

  1. Hej,
   De blir lika goda utan konjak. Om du har någon citruslikör kan du ta det. Annars samma mängd apelsinsaft eller helt enkelt ingenting./Charlotte

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..