Lutfisk – recept med vitvinssås och grov dijonsenap

Recept på lutfisk med vitvinssås smaksatt med grov dijonsenap. Så lagar du lutfisk på bästa sätt. Låt den först ligga i vatten flera timmar och tillaga den sedan i ugn. Klassiska tillbehör är ärtor, kokt potatis, senapssås och ibland knaperstekt bacon eller stekfläsk.

Lutfisk tillagad i ugn och serverad med vitvinssås smaksatt med grov dijonsenap.

Foto: Charlotte Jenkinson

Lutfisk tillagad i ugn och serverad med vitvinssås smaksatt med grov dijonsenap.

Idag är det lutfiskens dag och det kan ju tyckas tidigt eftersom lutfisk numera serveras mest till jul. Men tiden går fort och snart är det jul, så därför kommer ett första lutfiskrecept här med de vanligaste tillbehören som oftast serveras till. Det som säljs och köps idag är fisk som redan är lutad. Att luta är en konst och det gör man inte själv hemma. Lutfisk är torkad långa och ibland sej eller torsk. Den torkade fisken läggs först i vatten och sedan i lut (soda och kalk) och det görs inom fiskindustrin. Lutad lutfisk i sina skvalpiga paket kan frysas. Är lutfisken fryst måste den tinas innan den tillagas. Många tycker lutfisk smakar konstigt och är slemmigt, men det finns bot mot det. Lägg lutfisken i rikligt med kallt vatten och låt den stå en dag, eller över natten i kylen. Byt gärna vattnet någon gång under tiden. Detta tar bort den lite märkliga sodasmaken och gör fisken fastare. Jag lagar alltid lutfisk i ugn, täckt med folie eller stekpåse. Här har jag gjort en vitvinssås smaksatt med grov dijonsenap. Det här receptet är för bara 2 personer, men det är för att det inte är alla som gillar lutfisk. I min familj är vi bara två, ibland tre som äter denna klassiska nordiska fiskrätt.

Lutfisk med vitvinssås och senap:

Till 2 personer:

 • ca 1 kilo lutfisk
 • 2 tsk salt

Vitvinssås:

 • 2 msk smör
 • 1 ½ msk vetemjöl
 • 1 ½ dl torrt vitt vin
 • 1 ½ dl vispgrädde
 • 2 msk grov dijonsenap
 • ev 1 krm salt

Tillbehör:

 • kokt potatis
 • gröna ärter
 • finklippt gräslök

Lägg lutfisken i rikligt med kallt vatten och låt den stå kallt 6-8 timmar. Byt gärna vatten någon gång under tiden. Efter den vattnats ur, låt fisken rinna av och lägg den i en ugnssäker form med kanter. Har fisken skinn ska skinnsidan ligga nedåt. Salta fisken och täck den med folie eller plast som tål ugn. (Jag har någon gång lagat lutfisk i stekpåse, men det var några år sedan så jag minns inte riktigt hur det blev – men det borde blivit bra eftersom jag inte minns någon katastrof.) Det behövs inget vatten eller fett i formen. Fisken kommer släppa ifrån sig väldigt mycket vatten och krymper under tillagningen. Tänk på det och se till att formen har relativt höga kanter. Värm ugnen till 200°-225°. Tillaga fisken ca 45 minuter mitt i ugnen. Koka under tiden potatis, sås och ärter. Såsen gör du så här: Hetta upp smör och vetemjöl i en kastrull och fräs den ca 1/2 minut. Tillsätt vitt vin och grädde. Låt såsen sjuda utan lock 5-8 minuter. Känns såsen för tjock så tillsätt lite vatten. Krydda med senap och smaka av med salt. Har man inte grov dijonsenap kan man ta vanlig dijonsenap och tillsätta lite stött senapsfrö istället. Annat som ofta används är stött kryddpeppar. När fisken är klar häll bort vattnet runt fisken. Servera den på varma tallrikar med sås, potatis och ärter och gärna finklippt gräslök eller stött kryddpeppar eller svartpeppar. Annat gott till är knaperstekt bacon eller stekfläsk.

Lutfisk med vitvinssås och senap

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..