Äppelkaka med calvados, kanel och mandel

Recept på en glutenfri kaka gjord på fallfrukt - ganska många små äpplen från grannen. Skalade och urkärnade äpplen får sjuda i calvados, kanel och socker och läggs sedan i botten av en kaka med mandel. Det blir en saftig och god kaka som sitter som en smäck en solig höstsöndag. Kakan är glutenfri men välj helst garanterat glutenfria havregryn.

Äppelkaka med calvados och mandel

Foto: Charlotte Jenkinson

Förra helgen bakade jag en äppelkaka av en hel påse små äpplen som kom från grannens äppelträd som ingen bryr sig om. Alla fina små äpplena bara rasar till marken, men nu minsann kom de till pass i min goda saftiga äppelkaka. Eftersom jag nyligen köpt en flaska utmärkt calvados var det ganska självklart att ta det i kakan. Det går också att ta konjak eller någon citruslikör om man inte har just calvados hemma. Eftersom äpplena var ganska hårda så skalade jag dem, kärnade ur och delade. Sedan värmde jag alla äppelbitarna i calvados, kanel och lite rörsocker tills de mjuknade. De mjuka äppelbitarna la jag tillsammans tätt i en kakform med hel botten, hällde på en kaksmet och toppade med skållad, skalad och delad mandel. Det blev en härligt saftig kaka som vi mumsade i oss på eftermiddagen när solen stod lågt och träden glödde. Kakan bakas på potatismjöl och havregryn så den är glutenfri. Dock är det bäst att köpa havregryn som är garanterat glutenfria om man är riktigt glutenintolerant. Kakan innehåller inte bakpulver.

Äppelkaka med calvados, kanel och mandel

Fyllning:

 • ca 12 små äpplen eller 4-5 stora äpplen
 • 2 msk smör
 • 2 msk rörsocker
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 dl calvados eller konjak

Till kakan:

 • 100 g smör
 • 1 1/2 dl socker
 • 3 äggulor
 • 2 dl havregryn
 • 2 msk potatismjöl
 • 3 äggvitor

Topping:

 • 1 dl skållad och skalad sötmandel eller mandelspån

Skala, kärna ur och dela äpplena i halvor eller kvartar. Värm dem i en kastrull tillsammans med smör, rörsocker, kanel och calvados. De ska småputtra under lock ca 5 minuter tills äpplena saftar av sig lite och börjar mjukna. De ska inte bli mosiga. Blanda om då och då. Lyft upp dem med hålslev och fördela dem i en botten på en smord kakform. Låt den kolaliknande smeten i kastrullen vara kvar – den ska användas till mandeln lite senare.

Baka äppelkaka

Foto: C Jenkinson

Sätt ugnen på 175°. Rör eller vispa smör och socker till en jämn fluffig massa. Tillsätt en äggula i taget (låt äggvitorna vänta i en egen skål). Blanda ner havregryn och potatismjöl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda med kaksmeten. fördela smeten på äpplena i kakformen och skaka lite lätt så att smeten rinner ner mellan äppelbitarna. Värm de skalade och delade mandlarna (eller mandelspånen) i den kolaliknande såsen som är kvar efter äpplena. Det ska vara som ett klet som klibbar fast på mandlarna. Fördela dem på toppen av kakan och grädda i nedre halvan av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna ordentligt innan du skär i den. Den blir fastare om den får stå kvar i sin form en god stund.

Äppelkaka med kanel och mandel

Foto: Charlotte Jenkinson

De söta böckerna är gamla läseböcker från skolan med illustrationer av Elsa Beskow. Min mormor Dagmar var lärarinna och det var hennes läromedel på 30-talet. Jag har några av hennes böcker kvar och de är så fina och rara. En hälsning från en annan tid.

Äppelkaka med mandel, kanel och calvados

Foto: Charlotte Jenkinson

Oktober

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

LOADING..