Höstskörd på sluttampen – recept på rödbets-och tomatsallad

Recept på tomatsallad med kokta rödbetor, fetaost och mynta. Välj olika färger och former på tomaterna om du kan, men det går lika bra med en sorts tomater, bara de är rumsvarma.

Tomatsallad med rödbetor och fetaost

Foto: Charlotte Jenkinson

Den här salladen gjorde jag senast när jag var på landet och inhandlade den sista tomatskörden från lokal odlare. I rabatten vid huset var myntan spänstigare och grönare än någonsin så det blev den perfekta örtkryddan. Färdigkokta köperödbetor fick bli basen i denna goda sallad som vi åt med grillad lax och bröd. Som en liten bonusskördefest i miniformat. Salladen är vegetarisk och för den som är vegan kan fetosten bytas till veganost eller oliver.

Tomatsallad till 2-4 personer beroende på vad man serverar den till:

  • 2 stora kokta kalla rödbetor
  • 4 medelstora tomater, gärna olika sorter
  • 2 salladslökar
  • 75 g fetaost
  • färsk mynta eller basilika

Dressing:

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Det började med de här fina tomaterna som bara inte gick att motstå. Förvara dem i rumstemperatur så smakar de allra bäst.

Tomater

Foto: Charlotte Jenkinson

Till själva salladen. Skiva de kokta kalla rödbetorna tunt och lägg i botten på en salladsskål eller djup tallrik. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Toppa med strimlad salladslök, smulad fetaost och färsk mynta. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Ringla hälften över salladen och servera resten till.

Tomatsallad

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..