Så syrar du kål och morötter

Recept på hur du gör din egen surkål och även syrade morötter. Det tar lite tid, men det sköter nästan sig självt. Det blir en hållbar produkt om den förvaras på rätt sätt.

Recept på egen surkål, sauerkraut, och syrade morötter.

Foto: Charlotte Jenkinson

Recept hur du syrar kål och morötter.

Jag har gjort surkål tidigare, men den här gången blev det nog bäst. Jag gjorde däremot syrade morötter för första gången. De blev också bra, men jag tycker surkålen är godare. Jag tror det kan bero på vilken sorts morot man har. Det har jag lärt mig en gång av en mycket kunnig morotsprofessor att det finns mängder av sorter med olika sötma, beska, saftighet m m. Det var han som sa att morötterna är precis som vi människor – står vi med fötterna och fryser i blöt lera så blir vi också ganska sura och ledsna. De här morötterna var hursomhelst ekologiska, men jag vet inte vilken sort. Det stod inte på påsen.

Det viktiga när man gör surkål är att skära kålen riktigt fint. Förr i tiden fanns det i Tyskland särskilda surkålsskärare som gick från by till by under höstarna och skar kålen supertunt. Det bästa för oss är att skära kålen på mandolin. Det andra viktiga är att inte ta för mycket salt. Det hämmar den naturliga syrabakterierna att få fart. Väg helst saltet – och kålen och morötterna också för den delen.

Till en burk surkål:

 • 1 kilo vitkål – det går även med rödkål
 • 15 g salt utan jod, en knapp msk ganska grovt salt

Till en mindre burk syrade morötter:

 • 500 g morötter
 • 1 knipplök
 • 8 g salt utan jod, ca 1/2 msk ganska grovt salt

Skölj, diska och rengör burkarna väl – helst ska de koka en stund. Skölj kålen och strimla den ytterst fint med vass kniv eller på mandolin. Blanda den i en skål med salt. Nu kommer det kämpiga – bulta eller knåda kålen med väl rengjorda händer så den vätskar sig. Jag använde en potatisstomp omväxlande med händerna och en rejäl träslev. Dessutom tog jag paus ibland och så fick den stå där och vätska till sig av sig självt. Det ska bli så mycket vätska (från själva kålen) att det täcker när man pressar ihop kålen i botten på skålen. Det tar en stund att få den dit, men man kan alltid be någon annan familjemedlem ta över bultandet. När den till slut blivit mjuk och riktigt blaskig, pressa ner den ordentligt i en burk. Jag trodde det behövdes en större burk, men jag fick ta en mindre och packade verkligen ner kålen i den. Det får inte finnas luft och vätskan ska täcka kålen.

Morötterna gör man på liknande vis. Skala och riv morötterna grovt. Skala och finstrimla löken. Blanda allt i en skål med salt och gör på samma vis som med kålen. Den ska också packas superihoppressat i en burk.

Surkål och syrade morötter

Foto: Charlotte Jenkinson

Nu kommer det roliga. Man kan lägga ett kålblad allra överst för att hålla nere kålen respektive morötterna under vätskan. Men jag skivade istället en färsk rödbeta och la överst. Det är det som gjort den fina färgen i övre delen av burkarna. Ett rödkålsblad ger liknande färgeffekt. Lägg alltså på ett kålblad eller skivad rödbeta. Sätt på locken, fast helst lite löst för det kommer börja jäsa. Ställ burkarna i varsin djup tallrik på en bricka. Ställ hela bricka med sitt but-i skål -arrangemang mörkt i rumstemperatur. Jag trädde en papperpåse över för att det skulle bli mörkt. Låt dem stå i rumstemperatur 5 dygn – 1 vecka, men kolla dem efter 2 dagar och lätta försiktigt på locket. Det ska börja bubbla och pysa och mina fick jättefart och det var tur de stod i djupa tallrikar. Eftersom de svämmar över så bör man kolla vätskenivån i burkarna. Pressa ner grönsakerna med en gaffel om det pyst ut för mycket vätska. Så här håller de på och jäser och surar till sig. Jag ställde dem i kylen efter en vecka i rumstemperatur och då hade de lugnat sig betydligt och kunde behålla locket påskruvat. Efter ytterligare en vecka plockade jag bort rödbetorna, och efter 2 veckor i kylen har vi provat dem. Prima surkål och morötter. De kan ätas som pickles till mat men särskilt kålen passar att kokas – som man gör med vanlig surkål. Men som sallad – tänk på att inte tillsätta någon mer syra som exempelvis vinäger. Båda burkarna har sin egen syra som är alldeles tillräcklig. De håller flera veckor förvarade mörkt och svalt.

Recept på surkål och syrade morötter. Fina burkar i svalen.

Foto: Charlotte Jenkinson

Recept på surkål och syrade morötter. Fina burkar i svalen.

Rödkål och vitkål bakom, färdiga för skörd.

Foto: Charlotte Jenkinson

Rödkål och vitkål bakom, färdiga för skörd.

 1. Jättefin hjälp att läsa hur du gjorde men kokar man (den färdiga) surkålen så dör alla de viktiga bakterierna och då är ju allt förstört.
  MVH Eva

 2. Det går lika bra med vanligt joderat salt – Att ojoderat salt är bättre för syrning är en skröna som av någon anledning fortsätter spridas.

  MVH Peter

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..