Så serverar du och äter surströmming

Recept och tips på hur du öppnar en surströmmingsburk, samt hur du bör servera och äta den speciella fisken. Även för nybörjare och tveksamma.

Små rensade bitar surströmming på tunnbröd med kokt potatis, hackad rödlök och gräddfil.

Foto: Charlotte Jenkinson

Små rensade bitar surströmming på tunnbröd med kokt potatis, hackad rödlök och gräddfil.

Surströmming väcker ofta heta känslor. De som älskar de små salta fiskarna, gör det verkligen med passion, men sedan finns de de som aldrig smakat det, men avskyr dem ändå. De stackars fiskarna häcklas i utländsk media och ändlösa youtubefilmer visar folk som förfasar sig över ”rutten fisk”. Men samma personer ääälskar asiatisk mat, särskilt thailändsk, och utan att blinka mumsar i sig mat kryddad med fermenterade salta räkor för att inte tala om fish sauce – som egentligen är samma sak som surströmming – fast fisken bortsilad. Ja nu har jag ondgjort mig över detta och vill istället sjunga surströmmingens lov. Det luktar när man öppnar en surströmmingsburk, det måste jag medge, men jag öppnar i en diskho eller hink med vatten och sköljer sedan av fisken med rinnande kallt vatten. Det är också bra att ha sin surströmmingsmiddag på en plats utan nära grannar. Folk som råmar, himlar med ögonen och låtsas kräkas förtar liksom feststämningen.

Det viktigaste att tänka på när man serverar surströmming är att det inte är huvudråvaran utan snarare ett tillbehör eller kryddning. Det är som när man kryddar en köttfärs bolognese med finhackade sardeller, eller en Janssons frestelse med ansjovis. Det ska vara små bitar rensad fisk som ger den fina sältan och den pikanta umamismaken.  Inga stora tuggor fisk med bara lite potatis på gaffeln.

Jag och sonen har just varit ute en vecka och seglat i Stockholms skärgård och vi passade på att äta surströmming en vacker kväll i en naturhamn med bara tre andra båtar på andra sidan viken. Burken öppnades i diskhon fylld med vatten. När burken står under vatten undgår man att det stänker och pyser. Det bubblar bara lite. Vi sköljde av fiskarna och sedan fick de rinna av och stanna i sin burk.

Så severar du surströmming

Foto: Charlotte Jenkinson

Sedan kokade vi ganska mycket potatis (kokt i havsvatten och gärna mandelpotatis), finhackade rödlök, tog fram det fina tunnbrödet och satte fram smör och gräddfil. Vi glömde gräslöken som också passar. Vi la en gammal dagstidning på bordet om det skulle stänka eller droppa.

Så här gör du sedan. Rensa en fisk i taget. Mjölken äter man inte men eventuell rom går bra. Skär loss en filé i taget. Det går lättast om man håller fast fiskens huvudände med en gaffel och liksom föser ner den mjuka filén med en kniv utmed och längs fiskens mittben. Skinnet tar man loss på samma vis. Lägg filén med skinnsidan ner och fös loss fiskköttet. Drag bort fiskbenet på den andra filén och fös loss filén från skinnet. Sedan – skala en nykokt varm potatis. Bred lite smör på ett sprött tunnbröd. Skiva på potatis, lägg på små bitar av rensad strömming, klicka på gräddfil och strö på rödlök eller gräslök. Klart! Bara att äta och njuta av en fin svensk tradition.

Surströmming på tunnbröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Vi njöt av vår surströmming en stilla septemberkväll i sittbrunnen på segelbåten medan solen gick ner mellan molnen. En väl val plats för ett litet surströmmingskalas med mor och son.

Solnedgång och surströmming

Foto: Charlotte Jenkinson

Vad vi gjorde med fiskrenset? Vi sänkte det till havs. Burken diskade jag ur med diskmedel och varmvatten och slängde i metallåtervinningen i hamn.

 

 1. Roger skriver:

  Kallax strömming är den bästa, smak och konsistens är på topp..

 2. Gülay skriver:

  I min stad där jag bor anordnades det Norrlandsdagar förr. Det var även en tävling vem som kunde äta mest surströmming. Oh vad hemsk torget luktade. Lite nyfiken blev jag ju så jag testade en sådan klämma. ALDRIG i livet att jag gör om det:)) Men alla har olika smaker,även om jag hade mutat mina döttrar med pengar hade de nog inte smakat..

  1. Hej,
   Alla kan inte gilla allt. Vad man än tar i övermått blir hemskt. Jag gillar t ex gorgonzola, men när jag besökte en gorgonzolafabrik fick jag nästan panik av den påträngande oangenäma doften. Jag gillar dock fortfarande den osten, trots upplevelsen. Nu är det här inlägget hur man gör med och hur man äter surströmming för att det inte ska bli övermäktigt med doft och smak. Att dränka ett helt torg och tävla i att proppa i sig kilovis med surströmming rakt av tycker jag var en rätt dålig idé och ingen bra reklam för denna fina traditionella rätt. /Jenkfood

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..