Aubergine-och grönsaksgratäng

Recept på grönsaksgratäng med aubergine, zucchini, tomater och lök. Allt i en form. Kan serveras som tillbehör eller som ensam vegetarisk rätt.

Vegogratäng med aubergine, zucchini, stora tomater och ost.

Foto: Charlotte Jenkinson

Vegogratäng med aubergine, zucchini, stora tomater och ost.

Hej, härliga höst! Med kallare, mörkare kvällar men fina dagar – och så mycket inspirerande frukt och grönsaker. Det blir väl snarare glada hoppsa-steg än seg lunk när vi rör oss in i september månad. Jag inhandlade massor av olika tomater, bland annat dessa fina bifftomater.

Bifftomater

Foto: Charlotte Jenkinson

Av dem gjorde jag en härlig grönsaksgratäng med aubergine, zucchini, lök och ost. En slags variant på italienska Melanzane – fast på annat sätt. Först skivade jag auberginen ganska tunt, saltade och la i ett durkslag medan jag fixade resten av grönsakerna. Receptet kommer nu här:

Grönsaksgratäng

Till 6 personer som tillbehör, eller 3-4 som ensam rätt

 • 1 stor aubergine, ca 700 g
 • 1 1/2 tsk salt

Grönsaksröra:

 • 3 msk olivolja
 • ca 300 g zucchini
 • 2 stora bifftomater
 • 5 små knipplökar eller små gula lökar
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1 msk rörsocker
 • 1 msk flingsalt, eller 1 tsk vanligt salt
 • 1 tsk nymald svartpeppar
 • 1 tsk torkad oregano, eller 1/2 dl färsk
 • 1/2 tsk torkad salvia, eller 1-2 msk färsk hackad

Till gratängen:

 • ca 3 dl riven lagrad ost, t ex prästost
 • 125 g mozzarella

Skiva auberginen ca 5 mm tunt. Varva skivorna med salt i ett durkslag. Detta drar ut vätskan ur auberginen och de blir bättre i gratängen. Låt dem stå att rinna av medan du gör grönsaksröran.

Sätt ugnen på 200° (min ugn är nog varmare så kanske att det ska vara 225° om man har en pålitligare ugn). Häll olivolja i botten av en långpanna. Skiva zucchini, bifftomater, skalad lök och vitlök och bred ut alltsammans i långpannan. Strö på socker, salt, oregano och salvia (har du färska örter så ta det, färsk basilika passar också). Blanda om lite och stek i övre halvan av ugnen ca 20 minuter. Blanda om någon gång under tiden. Grönsakerna ska bli mosiga, men inte för torra och stekta.

Nu till auberginen. Låt ugnen stå kvar på 200-225°. Pressa med handen ut så mycket vätska som möjligt från aubergineskivorna. Det mesta av saltet man strött på rinner bort, men är du orolig för sältan så skölj av skivorna och pressa sedan. Jag brukar först pressa dem ner i durkslaget och sedan ta upp några skivor i taget och pressa mellan handflatorna. Stek några skivor i taget i en stekpanna med olivolja. Stek på något över medelvärme. Skivorna ska få färg på båda sidor, det blir ungefär 2 minuter på varje sida. Varva stekta aubergineskivor med den ugnsstekta grönsaksröran och riven ost i en oljad ugnsform. Lägg stekta aubergineskivor överst och toppa med riven ost och skivad mozzarella. Gratinera i mitten av ugnen ca 35 minuter tills den fått färg och känns mjuk. Servera gratängen varm.

God och värmande grönsaksrätt med aubergine, zucchini, tomater, lök och ost.

Foto: Charlotte Jenkinson

God och värmande grönsaksrätt med aubergine, zucchini, tomater, lök och ost.

LOADING..