Lingonchutney

Recept på chutney gjord på lingon. Chutney ska vara söt, stark och syrlig. Det passar till köttgrytor, kyckling och till ost.

Hemmagjord chilihet chutney med lingon som bas.

Foto: Charlotte Jenkinson

Hemmagjord chilihet chutney med lingon som bas.

Det finns mycket mer lingon än blåbär i år så jag plockade en hel del på tomten vid mitt fritidshus. Eftersom jag redan hade sylt och liknande tänkte jag att nu drämmer jag till med en sötstark chutney istället. Av 5 dl färska lingon blev det en burk chutney.

Lingonchutney

  • 1 liten gul lök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1-2 jalapeno eller liknande färsk chili
  • rivet skal av 1/2 lime
  • 4 msk rårörsocker
  • 1 tsk malen ingefära, eller ca 1/2 msk färsk riven
  • 5 dl rensade lingon
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm salt

Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka chilin, riv limeskalet. Lägg allt det hackade och rivna i en kastrull på medelvärme och värm så att löken börjar vätska sig. Tillsätt eventuellt någon tsk vatten så det får lite fart. Låt det småputtra ca 2 minuter. Blanda i socker och låt det smälta. Tillsätt ingefära, lingon och vinäger. Låt alltsammans puttra på låg värme utan lock tills lingonen blir mosiga 15-20 minuter. Smaka av med salt.

Häll upp chutneyn på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Chutney ska vara söt, het, syrlig och kryddig. Precis som den här lingonchutneyn.

Chutney ska vara söt, het, syrlig och kryddig. Precis som den här lingonchutneyn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..