Kaiserschmarrn, söt äggröra – pannkaka på tyskt vis

Recept på Kaiserschmarrn från Tyskland, eller rättare sagt Österrike. Med eller utan rom och russin är denna äggröra/pannkaka en härlig sötsak till brunch eller när sötsuget sätter in en regnig eftermiddag.

Kaiserschmarrn är en äggröra med rom och russin eller som här, neutral med florsocker.

Foto: Charlotte Jenkinson

Kaiserschmarrn är en äggröra med rom och russin eller som här, neutral med florsocker.

Den här smarriga dessert-eller brunchrätten kommer ursprungligen från Österrike, men förknippas lika mycket med Tyskland. Med rom och russin i blir det mer som en dessert men vi gjorde den neutral och hade den till en sen frukost. Jag åt min Kaiserschmarrn med melon av en sort som heter Jimbee. Den passade jättebra till, men hallon, blåbär eller jordgubbar passar också när man gör den utan romrussin.

Kaiserschmarrn till 3-4 personer:

 • 1 dl russin
 • 2 msk mörk rom
 • 4 äggvitor
 • 4 äggulor
 • 2 msk strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 3 3/4 dl mjölk
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 krm salt
 • ca 3 msk smör
 • florsocker till servering

Lägg russinen i en liten skål och häll på rom. Låt dem ligga där och slurka åt sig rommen en stund. (Vill du inte ha romrussin i din schmarr så strunta i detta moment).

Separera äggvitan från äggulorna och lägg äggvitorna i en väl rengjord vispskål. Rör samman äggulor, socker och vaniljsocker i en annan skål/bunke. Vispa äggvitorna först till ett hårt skum som blir stela toppar när du lyfter upp vispen. Vispa sedan ägguleblandningen i sin skål till ett pösigt fluff. Blanda i mjölk och vispa i vetemjöl till en klimpfri smet. Rör ner salt. Tänker du ha romrussin i så ska de blandas i nu. Sist vänder man ner den vispade äggvitan så det blir en luftig smet. Stek i omgångar i smör i en rymlig stekpanna. Stek på medelvärme eller låg värme och rör sakta med en stekspade eller träslev i botten så det blir som knorviga bitar. Kaiserschmarrn ska inte vara lika krämig och finfördelad som en äggröra utan grövre. Så är ju Kaiserschmarrn också mer som ett mellanting mellan äggröra och pannkaka. Lägg upp schmarren varm och nystekt på assietter och pudra över florsocker. Servera ev frukt och bär till, särskilt om du inte har romrussin i.

Kaiserschmarrn

Foto: Måns Rosenblad

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..