Blåbärskaka med punsch och citron

Recept på sockerkaka med blåbär, punsch och citron. En riktig liten kafferepskaka. Den som vill häller på glasyr, men det går bra utan.

Fin sockerkaka med färska blåbär, punsch och citron.

Foto: Charlotte Jenkinson

Fin sockerkaka med färska blåbär, punsch och citron.

Jag har det fina förmånen att ha mycket blåbär på tomten vid mitt fritidshus. De flesta äter jag direkt eller i filmjölken, men några tog jag till denna lättbakade sockerkaka. En skvätt punsch som dröjt sig kvar i en flaska fick också komma med i kakan. Kakan är bakad i en ganska liten form, jag har inte mätt volymen men jag gissar på 1 liter.

Till en blåbärskaka, ca 10 bitar:

 • 50 g smör
 • 2 ägg
 • 1 1/4 dl strösocker
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1/2 dl punsch
 • 1/2 dl grädde eller mjölk
 • 2 1/2 dl vetemjöl, ca 150 g
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 1/2 dl färska blåbär
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 msk florsocker

Glasyr:

 • 1 msk pressad citron
 • lite rivet citronskal, ca 1/2 citron
 • 4 msk florsocker

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna något. Smöra och bröa kakformen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i rivet citronskal, punsch och grädde eller mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Blanda blåbären med potatismjöl och florsocker. Vänd ner det i smeten men rör inte för mycket. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 35 minuter. Känn med en sticka att den är genomgräddad.

Låt kakan svalna något. Stjälp upp den och låt den nästan kallna. Blanda pressad citron med rivet citronskal och florsocker till en glasyr. Bred eller ringla den över kakan. Brygg kaffe och blanda i ordning saft. Dags för litet kaffe och kak-kalas!

Hembakad blåbärskaka med citronglasyr.

Foto: Charlotte Jenkinson

Hembakad blåbärskaka med citronglasyr.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..