Blinier – små glutenfria plättar

Recept på blinier som är ryska plättar gjorda på bovete och med jäst i smeten. Bovete är glutenfritt och jag tog rismjöl också för att få rätt konsistens. Nygräddade blinier kan serveras som förrätt med sikrom, crème fraiche och finhackad lök.

Ryska boveteplättar, blinier, serverade med rom, crème fraiche och finhackad röd knipplök.

Foto: Charlotte Jenkinson

Ryska boveteplättar, blinier, serverade med rom, crème fraiche och finhackad röd knipplök.

Jag hittade en påse bovetemjöl i mitt skafferi och bestämde mig raskt för att göra blinier, de välkända ryska boveteplättarna. Jag såg framför mig hur jag skulle grädda i min plättlagg, som jag trodde att jag ägde, men ack vad jag bedrog mig. Det var en crêpes-lagg jag hade. Men man kan givetvis grädda blinier i vanlig stekpanna. De får en något friare form – men vad gör väl det? Det är inte formen som smakar. Som med alla recept finns det en uppsjö av varianter och det finns varken rätt eller fel. Mina blinier blev goda, milda i smaken och glutenfria eftersom jag tog rismjöl i också. I många recept ingår förutom bovetemjölet även vetemjöl. Men jag tog alltså rismjöl. Önskar du även laktosfritt så välj laktosfria mjölk- och smörprodukter. Smeten ska jäsa ca 1 timme. Blinier som kallnat kan värmas i 125° ugn 5-10 minuter.

Till lite drygt 40 små blinier:

 • 10 g jäst
 • 2 dl ljummen mjölk
 • 1 dl vatten
 • 1/2 tsk rörsocker
 • 1 krm salt
 • 1 1/2 dl bovetemjöl
 • 1 dl rismjöl
 • 1 äggula
 • 1 äggvita

Till servering:

 • ca 150 g sikrom eller stenbitsrom
 • 2 dl crème fraiche eller smetana
 • 1 liten finhackad rödlök eller knipplök

Rör ut jästen i mjölk och vatten i en bunke. Tillsätt socker, salt, bovetemjöl, rismjöl samt äggulan. Rör med ballongvisp till en slät smet. Täck med plast eller bakduk och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Det syns inte att den jäser på samma sätt som en deg men smeten ska bli liksom luftig och lite seg.

När smeten jäst ungefär en timme så vispa äggvitan i en skål till ett hårt skum. Blanda ner den i smeten.

Stek små blinier i smör ca 2 minuter på varje sida. Blanda om i smeten för varje skopa du tar. I min stekpanna gjorde jag 5 blinier åt gången. Varje blini var ungefär 2 msk smet.  Har du en plättlagg så använd den och få perfekt runda och lite pösiga blinier.

Servera blinierna nystekta och varma med crème fraiche eller smetana, sikrom (eller löjrom på finare kalas) och finhackad lök. Mina blinier blev lite mer vardagslyx med vanlig stenbitsrom. Gott det med!

Blinier, recept på ryska boveteplättar

 

 

LOADING..