Godaste och finaste saften av fläder och jordgubbar

Recept på fläder & jordgubbssaft. Godaste sommarsaften är fläderblom och jordgubb blandat. Här får du veta hur du gör den vackert rosa saften. Länk till flädersaft (fläderblomssaft) och rårörd jordgubbssaft.

Jag plockade en hel kasse fläderblom på min pappas gård och gjorde vanlig fläderblomssaft. Men så hade jag en del blomklasar kvar samt en halv låda vilsna jordgubbar och då tog jag helt enkelt och blandade dem. Saften får en fantastisk färg och utspädd blir den vacker rosa. Bästa saften konstaterade mina grabbar och den har blivit storfavorit här hemma. Recept på rårörd jordgubbssaft finns här och vanlig fläderblomssaft finns här.

Till knappt 2 liter koncentrerad saft:

  • ca 30 utslagna blomklasar av äkta fläder
  • 150 g färska jordgubbar
  • 2 citroner
  • 30 g citronsyra
  • 13 dl vatten
  • 1,3 kilo strösocker

Tag bort skruttiga blad eller annat fnugg från blommorna. Rensa jordgubbarna och skölj dem eventuellt om de är sandiga. Skölj citronerna och skiva dem tunt. Dela jordgubbarna. Varva blommor, jordgubbar, citroner och citronsyra i en bunke. Koka upp vatten och socker så att sockret löser sig. Häll över blomblandningen och täck med lock eller plast. Låt det kallna och ställ i kylen 2-3 dygn. Rör om någon gång under tiden. Sila saften genom en fin silduk och låt den rinna av någon timme. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor, sätt på lock och förvara kallt. Vi är en saftfamilj och dricker upp all saft på några veckor, men ska saften sparas längre är det bäst att frysa den. Frys den då i glasburkar som inte fylls ända upp. Tina efter behov.

Godaste sommarsaften av fläder och jordgubbar.

Foto: Charlotte Jenkinson

Godaste sommarsaften av fläder och jordgubbar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..