Tomatsås till pizza

Recept på hemmagjord tomatsås som kan användas till pizza eller till pasta, eller som bas i en gryta.

Vid senaste pizzabaket gjorde jag en egen tomatsås, som blev väldigt god och användbar. Här kommer receptet på den. Jag hade oregano i för det hade jag färsk ute i rabatten, och salvia. Man kan ta torkade örtkryddor om man inte har tillgång till färska. Rosmarin passar bra och även timjan och basilika.

Till ca 5 dl tomatsås:

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk rörsocker
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 400 g krossade tomater (1 burk), går bra med hela tomater också
 • 1 msk finhackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk sellerisalt om du har det, annars något annat örtsalt
 • 1 dl vatten

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek det så löken blir mjuk ca 2 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta några sekunder. Häll på vinäger och tomater och blanda i oregano, peppar, salt och vatten. Har du rödvin hemma kan du ta det istället för vatten. Låt alltsammans puttra utan lock ca 10 minuter så att en del av vätskan kokar bort. Mixa med stavmixer eller i en mixerkanna till en slät konsistens. Låt såsen svalna och förvara den i burk med lock i kylen om den inte ska användas direkt. Recept på goda vegetariska pizzor finns här.

Recept på enkel hemmagjord tomatsås till pizza med mera.

Foto: C Jenkinson

Recept på enkel hemmagjord tomatsås till pizza med mera.

LOADING..