Så kokar du rödbetor

Recept och tips hur du kokar färska rödbetor, och hur du sedan enkelt får bort skalet.

Fina färska rödbetor kokar snabbt.

Foto: Charlotte Jenkinson

Fina färska rödbetor kokar snabbt.

Till mitt pizzabak nyligen hade jag bland annat rödbetor på de vegetariska pizzorna. De behövde först kokas och det gör man enkelt så här: Skölj rödbetorna och skär bort blasten sånär som på några centimeter på stjälkarna. De fina och späda bladen på blasten kan användas i sallad så kasta bara slokande och grov blast. Sjud rödbetorna i lättsaltat vatten under lock tills de känns mjuka. Prova med provsticka. Små rödbetor blir klara på ungefär 15 minuter. Häll av kokvattnet och spola en rödbeta i taget under rinnande kallt vatten. Gnid med händerna på skalet så glider det av lätt och snabbt. Man blir härligt rosa om händerna och vill man inte bli det får man ha diskhandskar eller andra plasthandskar på sig. Jag blev rosa, men gned fingrarna med citron efteråt och då gick det bort. Mina rödbetor fick kallna och så skivade jag dem för att lägga på pizzan. Receptet på rödbetspizzan finns här.

LOADING..