Fem olika vegetariska pizzor

Recept på fem olika vegetariska pizzor. Förbered små grupper av olika fyllningar så kan var och en göra sin egen. Recept på pizzadeg också. Rödbetspizza, svamppizza, zucchinipizza, tomatpizza, blomkålspizza.

Vegopizza med rödbetor

Foto: Charlotte Jenkinson

Det här är rödbetspizzan. Börja med att koka rödbetorna – hur du gör kan du läsa här. Gör sedan en tomatsås till pizzorna. Nu kommer recept på pizzadeg till fem pizzor, alla recepten och bilder på de färdiga pizzorna kommer längre ner i inlägget.

Pizzadeg

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 dl vetemjöl special fullkorn
  • ca 4 1/2 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vatten och olivolja. Blanda i salt och fullkornsmjölet. Arbeta in vetemjölet med kraftiga tag i degbunken så att det blir en smidig och hanterbar deg. Täck med bakduk och låt den jäsa i bunken på hyfsat varm plats ca 40 minuter. Förbered under tiden fyllningarna, nu kommer en rad med bilder på olika förslag:

Kokta skivade rödbetor, fetaost och späd rödbetsblast.

Foto: Charlotte Jenkinson

Kokta skivade rödbetor, fetaost och späd rödbetsblast.

 

Tunt skivad blomkål, grön paprika och färsk spenat.

Tunt skivad blomkål, grön paprika och färsk spenat.

 

Stekta champinjoner, kokt potatis, skivad lök och västerbottenost.

Foto: Charlotte Jenkinson

Stekta champinjoner, kokt potatis, skivad lök och västerbottenost.

 

Skivade tomater, inlagda kronärtskockshjärtan, mozzarella.

Foto: Charlotte Jenkinson

Skivade tomater, inlagda kronärtskockshjärtan, mozzarella.

 

Chili, små röda knipplökar, zucchini och basilika

Foto: Charlotte Jenkinson

Chili, små röda knipplökar, zucchini och basilika

Dags för pizza! Sätt ugnen på 250° och sätt in en plåt i ugnen eller om du har en pizzasten. Tag upp degen på en mjölad köksbänk och dela den i fem lika stora delar. Knåda och forma dem till bullar. Kavla ut en del i taget till en tunn rund degplatta. Lägg den på ett bakplåtspapper och lägg på önskad fyllning.

Rödbetspizza

Till en pizza:

  • 1 msk olivolja
  • 2 små kokta rödbetor
  • 2-3 msk tapenade (t ex Zeta)
  • ca 40 g smulad fetaost
  • ca 40 g mozzarella i bitar
  • lite svartpeppar
  • späd rödbetsblast

Bred ut olivolja på den utkavlade pizzabottnen. Fördela tunt skivade rödbetor på den, klicka ut tapenade, strö på fetaost, mozzarella och svartpeppar. Lyft över pizzan i bakplåtspappret till den heta plåten eller pizzastenen i ugnen. Grädda ca 10 minuter. Strö på rödbetsblad eller basilika och servera.

vegetarisk pizza med rödbetor, fetaost, tapenade och rödbetsblad.

Foto: Charlotte Jenkinson

Vegetarisk pizza med rödbetor, fetaost, tapenade och rödbetsblad.

Potatis & svamppizza med tryffelcrème och västerbottensost

Till 1 pizza:

  • 1 msk olivolja
  • 2 kokta skivade färskpotatisar
  • 100 g skivade stekta champinjoner
  • 1/2 tunt skivad gul lök eller knipplök
  • 2 msk svampcrème med tryffel (Zeta)
  • 50 g västerbottensost
  • färsk salvia eller timjan

Bred ut olivolja på den utkavlade pizzabottnen. Bred också på svampcrèmen. Fördela potatis, champinjoner och lök  samt riven ost på. Lyft över pizzan till den heta plåten eller pizzastenen i ugnen och grädda ca 10 min. Strö på färsk salvia eller timjan vid servering.

Vegetarisk pizza med potatis, svamp, svampcrème med tryffel, lök och Västerbottensost.

Foto: Charlotte Jenkison

Vegetarisk pizza med potatis, svamp, svampcrème med tryffel, lök och Västerbottensost.

Zucchini & smålökspizza med chili

Till 1 pizza:

  • 3 msk hemgjord tomatsås
  • ca 50 g tunt skiva zucchini
  • 3 små färska röda knipplökar skurna i kvartar eller halvor
  • 1/4 finstrimlad färsk chili, t ex spansk peppar
  • 1 dl blandad riven lagrad ost
  • 25 g mozzarella
  • 1 dl rucola

Bred ut tomatsås på den utkavlade pizzabottnen. Strö på hälften av osten. Fördela zucchini, chili och lök på och strö över resten av osten samt mozzarella. Lyft över pizzan i sitt bakplåtspapper till den heta plåten eller pizzastenen i ugnen. Grädda ca 10 minuter. Strö på rucola vid servering.

Vegopizza med hemgjord tomatsås, zucchini, chili, färsk lök och rucola.

Foto: Charlotte Jenkinson

Vegopizza med hemgjord tomatsås, zucchini, chili, färsk lök och rucola.

Pizza med blomkål, paprika och halloumi

Till 1 pizza:

  • 3 msk hemgjord tomatsås
  • ca 50 g tunt skivad färsk blomkål
  • 1/2 grön paprika i tunna strimlor
  • ca 50 g riven halloumi
  • 25 g mozzarella
  • en näve färsk spenat

Bred ut tomatsås på den utkavlade pizzabottnen. Strö på hälften av den rivna osten. Fördela blomkål och paprika på och toppa med resten av halloumin samt mozarella. Lyft över pizzan till den heta plåten eller pizzastenen i ugnen. Grädda ca 10 minuter. Strö på färsk spenat vid servering.

Mild och god pizza med tomatsås, blomkål, paprika och halloumi samt färsk spenat.

Foto: Charlotte Jenkinson

Mild och god pizza med tomatsås, blomkål, paprika och halloumi samt färsk spenat.

Tomatpizza med pesto och kronärtskockhjärtan

Till 1 pizza:

  • 3 msk pesto
  • 1 plommontomat, skivad
  • 3 små inlagda kronärtskockshjärtan i olja (Zeta), i halvor eller kvartar
  • 50 g mozzarella, tärnad eller skivad
  • färsk oregano eller rosmarin

Bred ut peston på den utkavlade pizzabottnen. Fördela tomater, kronärtskockshjärtan och mozzarella på. Lyft över pizzan till den heta plåten eller pizzastenen i ugnen och grädda ca 10 minuter. Servera med färsk oregano på toppen.

Hemgjord vegopiza med pesto, tomater, kronärtskockshjärtan, mozzarella och oregano.

Foto: Charlotte Jenkinson

Hemgjord vegopiza med pesto, tomater, kronärtskockshjärtan, mozzarella och oregano.

LOADING..