Ost-och skinkpaj med sparris

Recept på paj, eller quiche, som det brukar kallas på menyer. Det här är en variant på Quiche Lorraine. Paj är bra på bufféer, till picknick, lätta luncher, till midsommar eller kräftkalas och andra tillställningar på sommaren.

Quiche Lorraine med sparris

Paj är  superbra att göra till midsommar eller till bufféer och kräftkalas. Den här gjorde jag som en vanlig ost-och skinkpaj, Quiche Lorraine, men så hade jag lite sparris hemma och det blev ju både fint och gott att ha med i pajen.

Till 1 paj, ca 6-8 personer på buffé:

Pajdeg:

 • 4 dl vetemjöl, ca 240 g
 • 150 g smör
 • ca 1 msk kallt vatten
 • ev 1-2 krm salt om du använder osaltat smör

Fyllning:

 • 2 färska knipplökar, ca 150 g
 • 150 g färsk grön sparris
 • ca 1 msk smör
 • 120 g tunt skivad rökt skinka
 • 150 g lagrad ost, t ex västerbottensost, brännvinsost, gruyère
 • 50 g parmesanost om du har det hemma, annars går det bra utan
 • 4 ägg
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 dl mjölk
 • 2 krm salt
 • 1 knappt krm cayennepeppar

Blanda mjöl och kallt smör i bitar i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt vatten så degen blir fast men inte kladdig. (Du kan förstås nypa ihop degen för hand i en skål. Det brukar jag göra för jag har ingen matberedare). Lägg degen i plast eller i en skål i kylen ca 30 min.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, helst en med hel botten, ca 26 cm i diameter. Degen ska vara jämn och gå upp på kanterna. Nagga lite i botten med en gaffel. Ställ formen i kylen medan ugnen värms till 225°. Förbered fyllningen: Skala och skiva löken. Skär sparrisen i 4-5 cm långa bitar. Stek lök och sparris i lite smör i en stekpanna ca 3 minuter tills löken blir lite mjuk. Skär båda ostsorterna i små halvcentimeter stora tärningar. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och cayenne i en skål.

Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 min. Tag ut formen och fördela stekt lök och sparris i det förgräddade skalet. Vrid skinkskivorna lite snyggt och lägg i dem (man kan tärna skinkan också om man vill det). Fördela ostbitarna över och häll sist på äggblandningen. Grädda pajen på nedre falsen i ugnen ca 25 minuter. Låt pajen svalna något och servera den ljummen. Paj som kallnat kan värmas i ugn ca 100° i 10 minuter.

Skinka-och ostpaj med sparris

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Det här blir nog mitt sista inlägg på länge. Jag får se hur det blir framöver. Kanske jag får upp geisten igen så småningom. Ha en underbar midsommar (trots de dystra väderprognoserna) och en fortsatt fin sommar.  Allt gott till er alla!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..