Granskott – gör en annorlunda pickle

Recept på inlagda, picklade, späda granskott. En annorlunda inläggning med de små syrliga skotten. De kan användas som vilken sötsyrlig pickle som helst till mat eller på leverpastejsmackan.

Jag har en fin gran vid mitt fritidshus. På våren brukar jag ta ett och annat ljusgrönt litet skott och äta upp. De är väldigt goda med en lätt syra. Man förstår varför älgar gillar dem. Förr i tiden åt även vi människor gärna granskott om våren. Efter en mörk vitaminfattig vinter var de c-vitaminrika skotten eftertraktade. Så här ser granskotten ut:

Granskott

Foto: Charlotte Jenkinson

Jag plockade några deciliter av de mjuka små skotten.

Granskott

Foto: Charlotte Jenkinson

Sedan experimenterade jag lite för att göra en inläggning. Man kan göra med ättika, men jag valde vinäger. Nästa gång ska jag ta ättika för jag tyckte att vinägersmaken tog över. Dessutom tog jag lite honung i förutom socker och det gjorde det hela väldigt blommigt i smaken. Jag tror själva den fina gransmaken kommer fram bättre med ättika och vanligt socker.

Till en liten burk inlagda granskott:

  • 2 dl nyplockade späda granskott
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl vitvinsvinäger, eller 12-procentig ättika
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk honung (kan uteslutas)
  • 2 krm salt

Skölj skotten i kallt vatten och låt dem rinna av. Koka upp vatten, vinäger eller ättika, socker, honung och salt. Lägg i skotten och låt dem sjuda ca 10 min. Häll upp på väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt den svalna och förvara den sedan i kylen. Används som vilken pickle som helst – till grillat kött, grytor eller på leverpastejsmackan. Och det blir också ett samtalsämne runt bordet. Det är inte var dag man mumsar i sig granskott.

Inlagda granskott

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..