Kardemummabullar -recept med fiffiga tips

Recept på liten sats bullar med kardemumma och tips på hur du får fin form på bullarna. Vanlig vetedeg bakad på torrjäst.

Jag hade bestämt mig för att baka bullar när jag senast var på mitt lantställe. Där har jag ganska mycket mat-och bakingredienser, men det saknades uppenbarligen olika redskap och ingredienser så jag fick lösa det efterhand. Jag börjar med en bild på bullarna så ni kanske blir sugna att baka ni också.

Kardemummabullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Till att börja med hade jag inte särskilt mycket vetemjöl, det avgjorde att baka en mindre sats bullar. Jag hade bara torrjäst och använde ett halvt paket. Till pensling av bullar brukar det vara uppvispat ägg, men jag blev snål och tänkte att det inte går åt ett helt ägg till pensling. Så jag vispade ihop ett ägg och använde hälften i degen. Sedan kom problemet att jag inte hade tillräckligt med vitt strösocker, så i degen tog jag råsocker och sparade det vitare till att strö ovanpå. Som tur vad hade jag en liten burk där jag hällt strösocker och lagt i en bit vaniljstång. Den fick bli till sockerlag att pensla bullarna med när de gräddats. Då blir de så där fint blanka och nästan som lackerade. När jag räknat ut vad jag kunde skrapa ihop från mina skafferigömmor kom problemet kardemummakärnor. De var hela och hårda och jag har ingen mortel på landet. Vad göra? Jag spejade över kryddhyllan och fick syn på pepparkvarnen. Aha! Sagt och gjort, jag tömde ut alla pepparkornen, blåste rent så gott det gick och la i kardemumman istället. En perfekt kardemummakvarn. Nu kommer receptet:

Till 18-20 kardemummabullar:

Deg:

 • 2 1/2 dl mjölk
 • 25 g jäst, eller 1/2 pkt torrjäst
 • 1/2 uppvispat ägg (spara andra halvan till pensling)
 • 1 1/2 msk råsocker eller strösocker
 • 1/2 tsk mald eller stött kardemumma
 • ca 6 1/2 dl vetemjöl, ca 390 g
 • 50 g smör

Fyllning:

 • 75 g smör
 • 1/2 dl råsocker
 • 1/4 dl strösocker
 • 1 tsk kanel

Pensling:

 • 1/2 uppvispat ägg (andra hälften av ägget är i degen)

Strössel:

 • 1 1/2 msk strösocker
 • 2-3 krm mald kardemumma

Glasering:

 • 1/4 dl strösocker
 • ca 2 cm vaniljstång
 • 1 msk vatten

Ljumma mjölken och blanda i en degbunke med jäst, 1/2 uppvispat ägg, socker och kardemumma. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med bakduk och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Mät upp 50 g smör och ställ det så det blir mjukt. Det ska blandas i degen när den jäst.

Medan degen jäser blanda samman fyllningen av smör, socker och kanel. Den ska vara mjuk så den går lätt att bre på den utkavlade degen. Förbered även strösslet som bara är socker och stött/mald kardemumma. Koka samman sockerlagen till glaseringen, det gör man fort genom att koka socker, vatten och en bit ituklippt vaniljstång. Eftersom det är en sådan liten mängd kan den bara sjuda någon  minut. Ställ den att kallna i en liten kopp och låt vaniljstången ligga kvar hela tiden. Har du ingen vaniljstång så ta en knivsudd vaniljpulver.

När degen jäst blanda i det mjuka smöret till en smidig deg. Ta i lite mer mjöl så den inte är kladdig. Ta upp degen på en mjölad köksbänk. Dela degen i två. Kavla ut degen till en rektangel ca 35 x 30. Bred på hälften av kanelfyllningen.

Baka bullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Vik ihop bara en gång.

Baka bullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Skär till 9-10 st bitar. Skåra varje del så det ser ut som ett par byxor. Jag tog en bild, men den blev så suddig så den kan jag inte visa här. Jag tror ni förstår i alla fall.

Tag en ”byxa” i taget och tvinna den försiktigt till en enda lång sträng drygt 50 cm lång.

Bullbak

Foto: C Jenkinson

Vira snodden runt 2 eller 3 fingrar först åt ett håll och sedan tvärs över. Som när man virar ihop ett litet garnnystan. De ska se ut så här:

Kardemummabullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och lägg en bakduk över. Låt dem jäsa 30-45 minuter.

Värm ugnen till 250°. Min ugn på landet är nog varmare så jag sätter den på ca 230° så är den nog 250.

Pensla de jästa bullarna med resten av det uppvispade ägget. Strö på socker-och kardemummablandningen.

Baka kardemummabullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Grädda bullarna 10-12 minuter. Passa dem så de inte blir brända på ovansidan. Pensla de nygräddade bullarna med vaniljsockerlagen medan de fortfarande är varma. Låt dem svalna på galler.

Nu är det bara att brygga kaffe och planera för kaffekalas eller utflykt. Fast vi åt nog några bullar när de var alldeles nybakta ska jag villigt erkänna.

Kardemummabullar

Foto: Charlotte Jenkinson

Vi gjorde en utflyktskorg med kaffe, kardemummabullar och jordgubbar och tog med oss till våra älskade klippor. Solen lyste varmt, havet var kallt och är inte detta paradiset så säg!

Kardemummabullar

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

LOADING..