Grillad lax med chimichurri

Recept på kryddig grillad lax som serveras med chimichurri och grillad majs. Låt laxsidan ligga i torr kryddmarinad några timmar före grillning.

Äntligen blev det sol och värme och i ett huj kom grillen fram. Jag ville ha något kryddigt med den argentinska salsan chimichurri – chilistark och mycket persilja – och ett glas rödvin. Det blev en bit laxsida med skinn och det gick alla tiders att grilla den på kolgrillen. Chimichurrin satt som en smäck till och det gjorde faktiskt rödvinet också – ekologiska Sangre de Toro från Torres.

Grillad lax med chimichurri till 3-4 personer:

  • ca 600 g benfri laxsida med skinn
  • 1/2 msk flingsalt
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk chili flakes
  • 1 tsk torkad oregano

Chimichurri:

  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chili
  • 1/2 kruka persilja
  • 1 tsk torkad oregano, eller 2 msk färsk oregano
  • 5 msk olivolja
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • majskolvar
  • sallad

Blanda kryddorna till laxen i botten av en form eller på ett fat. Flingsalt (obs att det är flingsalt, tar du vanligt salt räcker 1 tsk), rörsocker, chili flakes och oregano.

Grillad lax

Foto: Charlotte Jenkinson

Lägg laxen med köttsidan ner i kryddorna och ställ den svalt att marinera minst 2 timmar.

Gör chimichurrin: Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda det i en skål med finhackad chili, finhackad persilja och oregano. Tillsätt olja, vinäger, salt och svartpeppar. Låt den stå svalt fram till servering.

Tänd grillen i god tid så den hinner brinna ut och det blir en jämn fin glöd. Vänd laxen uppåt och ringla över lite rapsolja.

Grillad lax med chimichurri

Foto: Charlotte Jenkinson

Grilla den med köttsida ner först – jag hade den på ett halster, förutom det vanliga grillgallret, så att den sedan var lättare att vända. Grilla laxen några minuter och vänd den sedan med skinnsidan ner. Grilla under lock 5-10 minuter beroende på hur het grillen är. Grilla förkokta majskolvar bredvid laxen.

Grillad laxsida

Foto: Charlotte Jenkinson

När laxen är klar lägg upp den och skeda på lite av chimichurrin. Servera med grillad majs och andra grillade grönsaker samt sallad – och så resten av chimichurrin förstås.

Grillad lax med chimichurri

Foto: Charlotte Jenkinson

Ett gott vin i väntan på grillen och även till den grillade laxen är det ekologiska vinet Sangre de Toro, boxen har nr 2442 och den kostar ca 233 kr. Rödvin är väl inte det vanligaste till fisk men till grillad lax och chilihet chimichurri passade den utmärkt. Laxen i det här receptet kan bytas ut mot kyckling eller nötkött – fast grilltiderna blir lite annorlunda då.

Rödvin till grillat

Foto: Charlotte Jenkinson

Och till sist en lite tokig bild med fokus bara på själva vinet.

Grillad lax

Foto: Charlotte Jenkinson

 

  1. Det här var bland det äckligaste jag har ätit!!!
    VARNING! Alldeles för mycket salt!
    Kanske är det fel i receptet!?

    1. Tack för de vänliga orden. Tänk på att det är flingsalt – ganska stora flingor. Då blir det inte så salt. Men jag kan självklart ändra till mindre så det inte blir det äckligaste man någonsin ätit. /Jenkfood

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..