Rabarberkaka med fyllning och glasyr – recept på kalastårta

Recept på kaka/tårta med fyllning av rabarber och mascarpone. Rosa glasyr färgad med rabarber gör kakan perfekt för Mors dag i månaden maj, eller andra bemärkelsedagar i bästa rabarbertid.

Idag firar jag Charlotta-dagen med en härlig rabarberkaka med rosa glasyr. Namnsdagar brukar ju inte firas så mycket i modern tid, men förr var det viktiga dagar och man skickade gratulationer på namnsdagen till sina vänner. Fina vykort med vackert motiv. När jag var barn firade min mamma alltid mig på Charlotta-dagen, men mest var det nog som kompensation för min gråtrista födelsedag i mitten av november. Hursomhelst är det härligt med maj, sol, blommor och fågelsång och har man ingen att fira kan man fira våren med en hembakad kaka med rabarber. Till Mors dag i slutet av maj är det här en utmärkt kaka som kan göras i förväg och håller sig bra i kylen.

Rabarberkaka med glasyr

Till kakan:

 • 150 g smör, mjukt nästan rumsvarmt
 • 2 dl strösocker
 • 3 ägg
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 2 1/2 dl vetemjöl Self-rising, 150 g. Mjölet innehåller bakpulver, men man kan ta vanligt vetemjöl + mer bakpulver istället
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1/2 tsk bakpulver (ca 1 1/2  tsk om du använder vanligt vetemjöl)
 • 1 msk mjölk
 • en rund kakform med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter

Fyllning:

 • ca 200 g rabarber, 2 stjälkar
 • 1 dl vatten
 • 1 dl strösocker
 • 250 g mascarpone

Glasyr:

 • 2 dl florsocker
 • 2 msk rabarbersockerlag eller vatten
 • ev torkade ätbara blomblad

Sätt ugnen på 200°. Kläm fast en bit bakplåtspapper i botten av kakformen. Smöra den på sidorna. Vispa samman smör och socker till en luftig massa. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ner rivet citronskal, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sist i med mjölk till en jämn fin smet. Häll upp smeten i den smorda formen, gör den så jämn som möjligt. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. Prova med provsticka att den är genomgräddad och börjar den bli för mörk på ovansidan så lägg på ett bakplåtspapper eller folie mot slutet.  Låt kakan svalna något innan du lossar kanten.

Medan kakan kallnar gör rabarberfyllningen. Ansa, skölj och skiva rabarbern i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull med vatten och socker och låt dem sjuda ca 5 minuter. Sila genom en finmaskig sil över en skål. Spadet som rinner av ska sedan kokas ihop till en tjock sirapsliknande vätska och rabarbern i silen blandas med mascarpone när den kallnat.

När rabarbern fått rinna av ca 15 minuter häll upp rabarbervätskan i en kastrull och koka ihop den till 1 dl. Låt den kallna.

Nu är det tårtdags! Jämna till toppen på kakan så den blir så platt som möjligt. Dela den i två bottnar. Blanda den avrunna kokta rabarbern med mascarpone och ca 1 msk av den nedkokta rabarbersirapen. Bred ut den i ett jämnt lager på den undre bottnen och lägg på den övre bottnen. Vispa samman florsocker och rabarbersirap till en glasyr. Vill du ha vit glasyr tar du bara vatten istället. Bred ut glasyren och låt lite rinna över kanten. Strö på blommor eller annat ätbart, till exempel rivet citronskal och servera tårtan. Hurra för våren, för Mor, för alla Charlottor eller något annat värt att fira!

Rabarberkaka med glasyr

Foto: Charlotte Jenkinson

Rabarberkaka med rosa glasyr

Foto: Charlotte Jenkinson

Rabarberkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

 

LOADING..