Avokado – ugnsbakade krispiga bitar med dipp

Recept på dubbelpanerade ugnsbakade avokadobitar. Krispigt yttre och mjukt inre får de, och man serverar dem som tilltugg före maten eller som en rätt på buffé eller brunch.

Det här är ett recept som jag experimenterat fram och det blev verkligen kanon och ett måste för alla avokadofrälsta. Avokadon skärs i bitar som dubbelpaneras och steks i ugn med rapsolja. Dippsåsen gjorde jag av smetana men man kan ta crème fraiche eller gräddfil – eller blanda. Chili, citron och basilika blev kryddorna den här gången.

Ugnsbakade avokadobitar med dipp

  • 2 avokado
  • 2 skivor vitt bröd, dygnsgammalt eller fryst så det går att riva
  • 1/2 dl finhackad färsk basilika, eller koriander om man gillar det
  • ca 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • ca 1/2 dl rapsolja

Dippsås:

  • ca 2 dl smetana
  • 2 krm salt
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk smulad torkad chili eller chili flakes

Extra:

  • pressad citron
  • flingsalt
  • chili flakes

Sätt ugnen på 200°. Förbered en plåt eller långpanna med bakplåtspapper och ringla lite av oljan på det.

Riv brödet fint – jag hade frysta brödskivor och då gick det lätt att riva det fint på rivjärn. Blanda med finhackad basilika och lägg hela drivan i en djup tallrik.

Lägg en annan djup tallrik med vetemjöl i och ännu djup tallrik med ett ägg som vispas lite med en gaffel.

Dela avokadon, tag bort kärna och skal och skär fruktköttet i bitar – inte alltför långsmala utan mer greppvänliga och korta.

Tag några avokadobitar i taget och rulla dem först i vetemjöl, därefter i uppvispade ägget (detta är kletigt och man fiskar upp bitarna bäst med en gaffel), och sist i det rivna brödet. Nu är troligtvis dina fingrar också dubbelpanerade och man får skölja av sig ofta mellan varven. Lägg de panerade avokadobitarna på plåten med olja. Gör samma med alla bitarna. De ska ligga lite glest på plåten och inte på varandra.

Ringla resten av olja över bitarna eller spraya med olja om du har en oljesprayflaska. Baka dem i ugn ca 15 minuter. Kolla dem och tag ut plåten efter halva tiden och vänd gärna bitarna så de får fin gyllenbrun färg runtom. Jag vände mina flera gånger mot slutet.

Blanda samman smetana med salt, rivet citronskal, pressad citron och chili. Servera avokadobitarna lite varma med dippsåsen, citron att pressa, lite flingsalt och extra chili. Tycker alla om salt och chili kan du strö det över de nybakade bitarna direkt och servera.

Ugnsfriterad avokado

Foto: Charlotte Jenkinson

Ugnsbakad avokado med dippsås

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..