Egg Benedict – pocherat ägg med hollandaisesås

Recept på bästa äggrätten till brunch. Pocherat ägg på smörstekt bröd, spenat, krispig bacon och allting toppat med hemmagjord hollandaisesås.

Våren är här och vi har satt på vattnet i stugan på Orust, jag och Nina. Kylig vind, faktiskt var det styv kuling, men soligt och stugan blir varm när solen skiner. Till sen frukost, mer som en brunch, gjorde jag klassiska Egg Benedict. Pocherade ägg, stekte bacon, bröd och spenat och sist, men inte minst, gjorde egen hollandaise-sås. Receptet på såsen är för runt fyra personer och istället för vitt vin tog jag pressad lime + lite vatten. Resten av receptet är för två personer och vill man inte ha spenat till så hoppar man över det. Det är jag som gillar det och tycker det blir lite matigare. Jag gjorde såsen sist av alla moment eftersom den inte ska kallna. Den stelnar snabbt när den blir kall och är svår att värma. Därför gör man allt annat först och såsen sist. Hollandaisesås är också en klassisk sås till sparris och fisk.

Hollandaisesås till ca 4 personer:

  • 100 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk torrt vitt vin, eller pressad lime eller citron + lite vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm cayennepeppar

Pocherade ägg:

  • ca 1 1/2 liter vatten
  • 1 msk ättikssprit, 12 %
  • 2 eller 4 ägg beroende på hur många man vill ha

Till mackorna för 2 personer:

  • 2 brödskivor, gärna surdegsbröd typ levain
  • 1-2 msk smör till stekning
  • 1 pkt bacon
  • 130 g spenat
  • smörgåskrasse

Börja med att pochera äggen. Koka upp vatten och ättika i en kastrull, gärna lite vid snarare än hög och smal. Låt vattnet sjuda. Knäck upp ett ägg i taget i en kopp och stjälp försiktigt ner det i det sjudande vattnet. Fös ihop det lite grann när det börjar stelna. Använd en hålslev. Lägg i fler ägg och pochera alla ägg ca 4 minuter. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Låt dem stå på ett fat vid spisen så de håller sig hyfsat varma.

Stek brödskivorna i smör. Stek baconet krispigt, lägg det på ett fat att rinna av, men behåll baconfettet i stekpannan. Fräs spenaten i det 2-3 minuter så det blir mjukt.

Nu till kronan på verket! Såsen: Smält smöret i en liten kastrull. Vispa samman äggulor och vin eller citrussaft i en annan liten kastrull. Ställ den i hett vattenbad. Jag tog faktiskt samma vatten som jag pocherat äggen i. Det stod ju där på spisen och var varmt. Vispa äggulorna i sin kastrull som hålls i det heta sjudande vattenbadet tills de börjar tjockna. Det tar några minuter men de ska absolut inte koka. Lyft nu bort äggulekastrullen från vattenbadet. Vispa i det smälta varma smöret lite i taget i det varma äggulevispet. Ta inte med den sista vita bottensatsen av det smälta smöret. Smaksätt såsen med salt och cayenne.

Arrangera på varma assietter,  stekt bröd, fräst spenat, stekt bacon, pocherat ägg och toppa med hollandaise. Garnera med krasse och eventuellt lite cayennepeppar.

Egg Benedict

Foto: Charlotte Jenkinson

Efter denna underbara äggrätt gick vi ut i den vackra våren och njöt av vitsipporna vid vägkanten.

Vitsippor

 

  1. Hur många äggulor ska det vara i hollandaisesåsen?

    1. Hej Thomas,
      Det ska vara 2. Och nu har jag lagt till det i receptet. Tack för att du såg det 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..