Fina fiskgrytan med saffran, chili och räkor

Recept på en god fiskgryta som är lite finare än vardagsmat, men ändå ganska enkel och rustik. Gör en grytbas och lägg i olika bitar av fisk och skaldjur på slutet.

Det här receptet totade jag ihop när jag hade, som den präktiga husmor jag är, kokat en god skaldjursbuljong. Den går att göra med köpt koncentrerad fond som man får blanda ut till de 6 dl buljong som behövs. Recept på skaldjursbuljong har jag här.

Fiskgryta till ca 4 personer:

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 pkt saffran
  • 1/2 tsk chili flakes
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 6 dl hummer-eller skaldjursbuljong  (eller 2 msk koncentrerad fond + 6 dl vatten)
  • 4 potatisar, mjölig sort
  • 1 dl vispgrädde
  • ev 1 tsk salt, beroende på hur salt buljongen är
  • ca 400 g torskfilé
  • ca 150 g laxfilé
  • ca 100 g skalade räkor
  • 100 g purjolök
  • finklippt gräslök

Skala och hacka lök och vitlök. Skär fänkålen i bitar. Hetta upp olivolja i en gryta eller stor kastrull och fräs lök, vitlök och fänkål tillsammans med saffran och chili ca 3 minuter på lite över medelvärme. Rör om hela tiden. Det ska inte bli bränt utan löken ska mjukna.

Tillsätt vin och buljong (eller vatten + koncentrerad skaldjursfond) och koka upp.

Skala potatisarna och skär i bitar. Lägg dem i grytan och sjud alltsammans under lock tills potatisarna mjuknar. Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare. Här kan man mixa lite slarvigt om man vill ha större bitar av grönsakerna. Tillsätt grädden och smaka av med salt.

Skär fisken i 2 cm stora bitar. Finstrimla purjolöken. Blanda ner allt det i sjudande grytan och rör om försiktigt. Stäng av värmen och låt grytan stå ca 5 minuter. Strö över klippt gräslök och servera.

Fiskgryta

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..