Kalljäst bröd – recept på nybakat bröd på morgonen

Recept på kalljäst bröd. Bästa sättet för att få alldeles nybakat bröd på morgonen. Gör deg och bröd på kvällen och låt det jäsa på kall plats över natten. Grädda på morgonen.

Nygräddat alldeles ljummet bröd på morgonen är en lyx som inte är särskilt svår att åstadkomma hemma. På kvällen innan gör man i stort sett allt utom att grädda bröden. Eftersom det jäser väldigt länge så går det åt mycket mindre jäst än om man bakar som vanligt med kortare jästid i värme. Jag bakade några fullkornsfrukostfrallor och de fick stå över natten på en plåt på vår inglasade och kalla veranda. De jäste precis lagom och gräddades på 12  minuter. Perfekt lördagsfrukost på landet.

Till 12 små kalljästa bröd:

  • 10 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1/2 msk rörsocker
  • 3/4 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl special fullkorn + 1/4 dl till utbakning

Rör ut jästen i vatten (det behöver inte vara varmt). Blanda i socker, salt och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta samman en deg som är ganska kletig men ändå en deg. Den här gången vägde jag inte mjölet så mina mått är inte exakta.

Skrapa ut degen på en mjölad köksbänk eller bakbord. Använd degskrapa om du har det och liksom fös och vik in mer mjöl i degen så den blir hanterbar. Går den att knåda med händerna så gör det. Jag arbetar alltid mest med degskrapa och plattar ut degen och föser och viker in kanterna mot mitten, hela tiden med lite mjöl så det inte fastnar. Vänder degen, plattar ut och föser och viker in mot mitten. Jag gör så 4-5 gånger.  Rulla den arbetade och knådade degen till en korv och dela den i 12 jämnstora bitar. Forma små portionsbröd och lägg dem på en plåt. Täck med en lätt fuktad handduk eller plast, men tänk på att inte spänna plasten över. Det måste finnas utrymme för bröden att jäsa. Ställ bröden kallt att jäsa över natten 6-10 timmar.

Nu är det morgon!  Ställ de ogräddade bröden i rumstemperatur ca 30 minuter. Mina stod en timme så det funkar också. Värm ugnen till 225°. Pensla bröden med vatten och grädda dem mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem svalna på galler och servera dem nygräddade och ljumma.

Kalljästa bröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Kalljästa portionsbröd

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..