Iskaffe – ett matminne

Recept på iskaffe med glass och vispgrädde, ibland om den är mer mixad kallas den frappe eller frappé. Enkelt och snabbt att göra när väl kaffet har kallnat.

Iskaffe är ett sådant där starkt matminne från min yngre tonårstid då vi bodde i Schweiz. Jag har berättat om det tidigare och då var det potatisrätten ”rösti” jag lagade. Nu tyckte jag det var dags att återuppliva minnet av desserten. Särskilt en sådan vacker vårdag som idag då det gick att sitta på balkongen i solens sken utan att frysa. Jag gjorde som jag trodde skulle bli bra – och det blev bra.

Till 3-4 höga glas med iskaffe:

  • 3 dl espressokaffe
  • 2-3 tsk muskovadosirap
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 liter vaniljglass
  • 2 dl vispgrädde

Gör starkt kaffe och låt det kallna. Kyl glasen som iskaffet ska serveras i. Vispa grädden och lägg eventuellt i en sprits med tandad tyll. Blanda det kalla kaffet med muskovadosirap och mjölk. Lägg 2 kulor glass i varje glas. Häll på kaffeblandningen och toppa med vispad grädde. Servera på stubinen!

Tycker man inte alls om kaffe går det lika bra att göra den på kall chokladdryck. Glassen kan också vara chokladglass. Jag säger som jag brukar säga -Man tar det man gillar!

Iskaffe

Foto: Charlotte Jenkinson

Iskaffe, frappe

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..