Restaurangtips på Hönö, Göteborg

Är du i Göteborg, har bil, och är sugen på fin skärgårdsmiljö och ypperliga fisk-och skaldjursrätter. Då ska du åka till Hönö utanför Göteborg och besöka restaurang Tullhuset i Klåva. Jag har provat deras avsmakningsmeny med tillhörande utvalda viner. Succé!

En bittert kall pinande vind drog in från havet utanför Klåva hamn på Hönö, så att få komma in i varma, fint dukade Tullhuset där på kajkanten var väldigt skönt. Detta var en fredag då de byter meny och då presenteras fem nya rätter med tillhörande utvalda viner i en avsmakningsmeny. Man måste boka och komma punktligt på utsatt tid, men sen mina vänner, sen! Vilken fest! Jag berättar längre ner i inlägget vad vi åt och drack.

Tullhuset är en renodlad fisk-och skaldjursrestaurang och det är Preben och Sofie Pedersen som äger och driver den. Alldeles på kajkanten, på vippen att trilla i havet ligger restaurangen i ett ombyggt gammalt tullhus med väntsal för ångbåten. Utsikten är fantastisk åt alla håll, med välkända Vinga fyr i fjärran som sveper sin trygga ljuskägla över havet och skären, och mindre hamnfyrar med sina färgade sektorer alldeles utanför knuten. Deras hemsida hittar ni här.

Smakmenyerna serveras en fredag i slutet av vår och höstmånaderna. Sommaren är högsäsong och i december är det julbord så då har man andra menyer. Under våren kommer avsmakningskvällarna fredagen den 31 mars, fredagen den 28 april samt fredagen den 26 maj. En femrätters smakmeny kostar 495 kr och dryckpaketet 295 kr. Det är verkligen prisvärt, och det är väldigt populärt. Vissa gäster går varje gång det är avsmakningsmeny.

Först serverades vi en tapasbricka bestående av blåmusselsoppa med röd curry och surdegskrisp, rödbetsgravad hälleflundra med getostcrème och hasselnötsvinägrett samt en ”Tullare” som är Tullhusets egna räkröra på tångknäcke. Vi drack en österrikisk Grüner Veltliner Heideboden samt en tysk Silvaner Gutswein till förrätterna. Visserligen var vi lite frusna och väldigt hungriga – men detta var verkligen gott. Särskilt soppan gillade jag med bara en nyans röd curry och balans i syran.

Därefter serverades vi första varmrätten som var kummelrygg med smörad vitvinssås, saltbakad potatis, heta kräftstjärtar samt grönkålschips. Vinet var Domaine des Malandes Chablis. Om jag kommer en vanlig kväll till Tullhuset kommer jag välja den här rätten från deras meny. Himmelskt god. Perfekt tillagad. En rätt som hade allt.

Andra varmrätten var halstrad rödingfilé med citron & dragonsmör, ostsmaksatt potatisstomp, tryffelvinägrett och slungade rädisor. Nu fick vi rött vin av märket Robert Mondavi, en Pinot noir/Syrah. Också denna rätt perfekt tillagad med fina smaknyanser.

Tro inte att det var slut där. Vi fick njuta en desserttallrik med en trio bestående av violpannacotta med lakritsglass, marängflarn och krossade drömmar, en chokladpastej med rostad vit choklad, kolakräm och röda bär, och så en dubbel chokladtryffel av vit och mörk choklad. Dessertvin fick vi förstås och det var Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika.

Så här ser det ut utanför Tullhuset:

Fyr Hönö, Klåva

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..