Reuben Sandwich – en amerikansk klassiker

Recept på Reuben sandwich - en amerikansk klassisk macka med saltat kött, surkål och lagrad ost. Jag gör min Reuben med rimmad oxbringa som jag kokat själv. Perfekt lunchmacka - året runt.

Reuben sandwich är en klassisk amerikansk macka som ursprungligen gjordes på corned beef. Jag har ätit Reuben i England och då var det ”brisket”, alltså oxbringa i. Det tog jag fasta på när jag bestämde mig för att ägna helgen åt den perfekta sportlovsmackan. Alltså började jag med att koka rimmad oxbringa. Det tog drygt två timmar! Sedan la jag den i press i kylen över natten. När väl detta var klart gick det mycket fortare. Jag skriver hela receptet med oxbringekok och allt. Andra bra mackor för sportlov – eller annat hurtig verksamhet som kräver energi – finns här från tidigare blogginlägg. Den som vill göra Reuben men inte ids koka rimmad oxbringa ett dygn i förväg kan ta genvägen och köpa färdig skivad pastrami, eller varför inte originalet och ta Corned Beef. Till utflykt vintertid kan man ta med färdiga Reuben inpackade i folie så kan de grillas i sitt lilla paket på grill eller över öppen eld tills de blir genomvarma och osten smält. Jag gör mina Reuben i ugn hemma.

Till ca 5 rejäla Reuben Sandwiches:

Oxbringa:

 • ca 750 g rimmad oxbringa, inte ihoprullad och nätad utan platt
 • en liten gul lök
 • några svart-eller vitpepparkorn eller 1/2 torkad ancho chili

Dressing:

 • 1 dl crème fraiche
 • 2 msk riven färsk pepparrot
 • 1 msk finhackad gräslök

Till mackorna:

 • ca 10 skivor levain eller liknande bröd
 • senap, gärna amerikansk
 • ca 3 dl surkål
 • ca 100 g lagrad ost, typ Cheddar
 • inlagd gurka, typ hamburgergurka

Oxbringa: Koka upp rikligt med vatten i en gryta eller kastrull. Lägg i lök i klyftor samt pepparkorn eller chili. Lägg i oxbringan och låt den sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Ta upp köttet och lägg i en form. Ställ något tungt ovanpå. Jag tog en kastrull och satte min största mortel i den. När köttet svalnat fick det stå i kylen med kastrull, mortel och allt över natten. Skär den kalla kokta och pressade oxbringan i tunna skivor.

Dressing: Rör samman crème fraiche, finriven pepparrot och gräslök.

Dags för mackor: Har man ett maffigt smörgåsjärn lämpligt för tjocka mackor tar man det. Det har inte jag så jag gör mina i ugnen. Sätt ugnen på 200°. Det går åt två större brödskivor/macka. Bred dressing på bottenmackan, lägg på rejält med skivad kokt oxbringa, ringla på lite senap, fördela ett lager surkål ovanpå, toppa med skivad ost. Bred lite tunt med dressing på översta brödskivan och lägg den med den dressade sidan ner. Fäst eventuellt med tillfälliga tandpetare. Gör flera mackor och lägg på en plåt. Gratinera dem i ugn ca 20 minuter tills osten smält och brödet börjar få färg. Skär varje macka i två mindre mer hanterbara. Servera dem med inlagd gurka för de som vill ha det.

Reuben-sandwich

Foto: Charlotte Jenkinson

Reuben Sandwich

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

 1. Anders skriver:

  Angående corned beef. Den äckliga köttmassa som man köpa på burk är INTE corned beef. Corned beef är precis vad du gjort, dvs rimmad oxbringa. Många blandar ihop detta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..