Prinsesstårta – tårtan för alla tillfällen

Recept på den klassiska tårtan Prinsesstårta med sitt tunna fina marsipantäcke och kupolform. En tårta för alla tillfällen. Just den här gjord till en födelsedag som ligger dagen före Alla hjärtans dag (Valentine's Day)

-En Prinsesstårta vill jag ha, sa sonen inför sin födelsedag, och som den goda moder jag är bakade jag naturligtvis en. Just den här fick en ganska slarvig form med hafsigt hopkomna dekorationer – men den är ändå gjord med kärlek. Just det här baket gick överstyr då jag gjorde vaniljkrämen. Jag hade två skålar på bänken – en med gelatinblad i vatten och en tom skål där jag tänkte hälla upp vaniljkrämen när den tjocknat. Det här är snabba moment då vaniljkrämen inte får koka eftersom den innehåller äggulor, och därför snabbt ska hällas upp i en skål. Allt går som smort när jag kokar vaniljkrämen i kastrullen, men av någon outgrundlig anledning tar jag fel skål, och ve och fasa! häller upp vaniljkrämen i skålen med gelatinblad och vatten. Katastrof!! Och jag blev så himla arg och drämde den blaskiga blandningen i diskhon så det stänkte över halva köket. Aldrig skulle jag baka en endaste tårta till i hela mitt liv, och aldrig skulle jag skriva receptet på den dumma bloggen. Nåväl – den rare ynglingen som skulle få tårtan, diskade allt och mätte upp den sista slurken mjölk – precis den enda deciliter som behövdes – och så småningom blev det en tårta. Tårtbottnar hade jag gjort tidigare och hade i frysen. Recept på det finns här.

Till 1 prinsesstårta, ca 12 bitar:

 • 1 tårtbotten (delad i 3)

Vaniljkräm:

 • 4 gelatinblad
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 msk strösocker
 • 2 äggulor
 • 2 msk Maizena majsstärkelse
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3 dl vispgrädde

Fyllning:

 • 1 dl hallonsylt (går lika bra utan. En äkta prinsesstårta har ingen hallonsylt, men många vill ha det)
 • 3 dl vispgrädde

Dekoration:

 • 1 färdigkavlat marsipanlock eller ca 300 g marsipan om man kavlar själv
 • 1-2 msk florsocker
 • dekorationsgelé, kristyr eller marsipan

Baka tårtbottnarna först eller köp färdiga. Recept på bottnar finns i länken ovanför ingredienslistan.

Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa samman mjölk, 1 dl vispgrädde, socker, äggulor och Maizena i en vid kastrull eller sauteuse. Värm på medelvärme under vispning tills krämen tjocknat och precis inte kokar. Det tar 5-10 minuter. Häll upp krämen i en skål. Lyft upp de blötlagda gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen så de smälter. Blanda i vaniljsocker och låt krämen svalna. Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen innan den stelnat för mycket. Ställ den att stelna och kallna.

Tårtan: Dela tårtbottnen i tre om den inte redan är delad. Vänd den understa delen uppochned så den mörka underdelen kommer upp. Den suger inte åt sig lika mycket av fyllningen så tårtan blir stabilare. Vill du ha hallonsylt på tårtan så bred det på denna undre del. Bred ut hälften av vaniljfyllningen ovanpå. Lägg på en mellanbotten, bred resten av vaniljfyllningen på den. Lägg på översta botten. Fasa av översta kanten så tårtan får en något avrundad form. Vispa grädden och bred den runt sidorna och överst med tjockare lager i mitten så tårtan får kupolform.

Lägg ett marsipanlock ovanpå, vecka eller gör små snitt i marsipanen så den sitter mot sidorna. Jämna till i nederkanten. Ställ tårtan kallt och dekorera med till exempel tårtgelé, kristyr eller marsipanrosor. Pudra över florsocker.

Prinsesstårta

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Prinsesstårta

Foto: Charlotte Jenkinson

Min Prinsesstårta fick onekligen ett väldigt hembakat utseende. Men den blev perfekt i konsistens och smak. Och fylld av moderlig kärlek till en älskad son.

Prinsesstårta

Foto: Charlotte Jenkinson

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..