Rösti – potatiskaka från Schweiz

Recept på den schweiziska potatisrätten Rösti. Jag gör den på kokt potatis i stekpanna. Rösti passar som tillbehör istället för annan potatis. En perfekt rösti tar tid att göra, men den är värd att vänta på. Stek i enbart olja så passar den veganer och vegetarianer. Rätten är glutenfri.

När jag var 13 år flyttade hela familjen till Schweiz och Zürich. Den mest positiva upplevelsen jag minns är att vi gick på restaurang och fick för första gången äta rösti. En frasig och läcker potatiskaka som serverades som tillbehör istället för pommes frites. Jag var inte van vid restaurangbesök alls. Kan faktiskt inte minnas att vi gått en endaste gång och ätit på restaurang innan flytten till Schweiz. Det förekom helt enkelt inte. Så klart att dessa besök blev något alldeles särskilt. Vi gick lite då och då faktiskt under tiden i det vackra alplandet. Jag beställde alltid rösti som tillbehör till något, fast vad minns jag inte. Och så desserten – alltid iskaffechokladglass – i höga glas med massor av spritsad grädde på toppen. Nästan som dagens freak-shakes fast mycket mer sofistikerade. Rösti och iskaffechoklad – det är Schweiz för mig.

Det finns, som med de flesta recept, inget rätt eller fel och samma sak är det med rösti som ibland görs på rå potatis och ibland på kokt. Jag gör den på kokt, det vill säga, jag tar av potatisen en liten stund innan den är färdigkokt så den är något hård. Sen får den svalna innan jag river den grovt och steker tillsammans med lite finhackad lök. Det går åt ganska mycket smör och olja, men ska det bli en perfekt potatiskaka med den rätta frasiga ytan så ska det. Den kräver sitt fett – och den kräver också att man är snabb i vändningarna när potatiskakan ska vändas. Jag kommer till det lite längre ner i texten.

Till 1 rösti för ca 4 personer:

  • 1 kilo fast potatis
  • 1 liten gul lök eller 2 schalottenlökar
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 50 g smör (smör kan uteslutas för att passa veganer och vegetarianer. Ersätt med mer olja i så fall)

Koka potatisarna med skalet på till de är nästan färdigkokta. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av och svalna.

Skala de kokta potatisarna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Blanda rivet försiktigt med finhackad eller finstrimlad lök samt salt. Det ska inte mosas ihop för mycket.

Hetta upp lite av oljan i en stekpanna, lägg i en klick smör och när den slutat fräsa häll ner all potatisblandning. Stek på medelvärme och blanda om lite. Forma sedan en kaka som får steka ca 10 minuter utan att du gör något. Skaka stekpannan lätt och se till att potatiskakan inte sitter fast i botten på stekpannan. Den ska liksom rutscha omkring lite. Tillsätt mer olja och smör om det behövs. Det lägger/häller man i kanten av stekpannan och skakar om så det rinner in under kakan.

Nu ska potatiskakan vändas. Ta ett lock (jag tog ett grytlock) och lägg över potatiskakan. Håll i ordentligt och vänd raskt upp kakan på locket. Ställ stekpannan tillbaks på spisen, i med lite olja och smör och så låt den vända kakan glida ner i stekpannan så den ostekta sidan kommer underst. Stek 10 minuter. Kolla att den inte sitter fast i botten. I med mer olja och smör om det behövs. Vänd kakan igen och stek ytterligare ca 10 min + ny vändning och 10 min. Jag stekte på ganska låg värme och själva stekningen tog nog 40-50 minuter, jag vände den 4-5 gånger. Men så blev den god. En rösti helt enligt mina minnen från Schweiz. Rösti kan värmas i vanlig ugn om man får något över till nästa dag. Ca 150° i 10-15 minuter.

Rösti

Foto: Charlotte Jenkinson

 

LOADING..