Maräng utan ägg

Recept på maräng utan ägg. För äggallergiker eller veganer är det bra att veta att det går att baka frasiga goda maränger utan ägg. Tricket är att vispa spad från kikärter på burk. Marängerna är glutenfria.

Jag har tidigare gjort äggfri majonnäs gjord på spad från kokta kikärter på burk. Det gick ju alldeles utmärkt bra och smakade faktiskt som vanlig majonnäs. Receptet finns här.

Nu har jag provat att göra maräng på samma slags spad utan att använda äggvita. Det blir inte riktigt lika bra som med äggvita men helt ok. Det tog mycket längre tid att vispa och riktigt lika hårt skum som med äggvita blev det inte. Kikärtssmaken slår också igenom mycket mer än i majonnäsen, men jag smaksatte min maräng med vanilj och kardemumma så då trollades kikärtssmaken bort. Jag gjorde två runda marängbottnar och la jordgubbar och vispad grädde emellan och på. Vill man ha en vegantårta tar man alternativ gräddvisp gjord på havre eller soja. Marängen blir något sprödare än den vanliga baserad på äggvita. Kikärtsmaränger passar nog bäst att göra vanliga små. Bottnarna var väldigt sköra. Men gör man en marängsviss så gör det ingenting om allt är kraschat och smuligt. Kikärterna som blir över kan man spara och använda i en sallad eller gryta.

Till två marängbottnar utan ägg:

  • 1 1/2 dl spad från kokta kikärter på burk
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma

Till tårtan:

  • 250 g jordgubbar
  • 2-3 dl vispgrädde eller veganalternativ
  • finrivet citronskal

Sätt ugnen på 120°. Sila och mät upp spad från kikärterna i en rundbottnad skål. Vispa spadet några minuter så det blir skummigt och mer fast. Tillsätt citron, vaniljsocker och tillsätt sockret lite i taget medan du vispar. Det är nu man märker att det tar längre tid att vispa kikärtsspad än vanliga äggvitor. Jag tror det tog drygt 10 minuter innan skummet blev tillräckligt hårt. Det ska nästan gå att vända skålen uppochned utan att smeten rinner ut. Stöt kardemumma i en mortel och blanda ner det.

Bred ut två jämnstora rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Ca 20 cm i diameter är de. Grädda dem 30 min mitt i ugnen. Sänk sedan temperaturen till 100° och grädda ytterligare ca 1 1/2 timme. Låt dem svalna och lossa dem försiktigt från bakplåtspappret.

Vispa grädden, skiva jordgubbarna. Lägg jordgubbar och grädde emellan och på tårtan. Riv över lite citronskal. Servera genast – den håller inte länge så en sådan här tårta måste sättas ihop precis före servering.

Maräng utan ägg

Foto: Charlotte Jenkinson

Maräng utan ägg

Foto: Charlotte Jenkinson

 

LOADING..