Engelsk vetebrödskaka – recept på klassikern Lardy

Ett recept på en klassisk engelsk kaka gjord på vetedeg och med ister istället för smör. Därav namnet Lardy eftersom lard betyder ister. Har man inte provat en lardy så gör det - det är godare än det låter. Kakan blir luftig och lätt - som en panettone ungefär. Den är kryddad med kardemumma och korinter.

Det här är sannerligen inte den snyggaste kakan jag bakat. Men den smakar gott. Jag råkade på mitt livs första lardy för många år sedan i den lilla staden Burford i England. Man blir lätt skeptisk till vetebröd bakat med ister (lard), och jag hade väl aldrig gett mig på att baka en lardy om jag inte smakat på en den där gången i Burford. Den är god, faktiskt riktigt god och dessutom luftig och lätt. Ister säljs ibland som just ister, men det kan också heta bakfett.

Lardy bakas i en rund ganska liten kakform, 20 cm i diameter. Någon sådan har inte jag men tog en keramikform som tål ugn och hade ett bakplåtspapper emellan.

Den som inte får tag på ister, kan baka kakan på smör. Den blir något tyngre i konsistensen då men naturligtvis lika god.

Till 1 Lardy cake:

Deg:

  • 20 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk rörsocker
  • 1 1/4 dl mjölk eller gräddmjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 krm salt
  • ca 4 1/2 dl vetemjöl, 270 g

Fyllning:

  • ca 75 g ister
  • 3/4 dl rörsocker
  • 1 dl korinter eller små russin

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med ägg, socker och mjölk. Stöt kardemummakärnorna i mortel och blanda ner dem samt salt i smeten. Mät upp mjöl och arbeta in ca 4 dl av det till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till sin dubbla storlek ca 45 minuter.

Blanda under tiden ihop fyllningen för det är bra om den är mjuk och bredbar när det blir dags. Det är bara att mosa ihop ister, socker och sist korinter. Ister smakar nästan ingenting och ger just luftigheten till kakan.

När degen jäst. Tag upp den på ett mjölat bakbord eller ren köksbänk. Platta ut den med mjölade händer ca 30 cm stor rundel. Bred på en tredjedel av fyllningen. Vik in kanterna mot mitten, tryck till i mitten, vänd hela skapelsen så skarven kommer ner. Platta ut igen, bred på en tredjedel, vik in, tryck till, vänd. Och så upprepa en tredje gång med det sista av fyllningen. Vik in kanterna så det blir som en stor tjock bulle. Lägg den med skarven ner i en form med bakplåtspapper i. Formen ska vara rund ca 20 cm i diameter. Sätt ugnen på 200°. Låt kakan jäsa ca 30 minuter.

Gör några snitt i degen på toppen med en vass kniv eller rakblad. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 30 min. Låt den svalna något innan du skär första skivan. Ljummen och nybakad kaka är bäst.

lardy cake

Foto: Charlotte Jenkinson

 

lardy

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Lardy cake

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..