Använd pepparkaksdeg till fyllning i annan kaka

Har du pepparkaksdeg över och är trött på att kavla och göra pepparkakor? Baka då en sockerkaka och gör en fyllning av äppelklyftor och grovriven pepparkaksdeg. Enkelt recept med färdig pepparkaksdeg, men den som vill gör egen.

Jag gillar verkligen att använda överblivna, men fullt ätbara, råvaror. Nu var det en sådan där snutt med färdig köpt pepparkaksdeg, som låg i kylen i sin plast, och egentligen ville bli fina hjärtan och gubbar. Men jag iddes bara inte sätta igång att kavla. Men så kom jag på att tillsammans med två lite ledsna äpplen kunde det bli gott i en sockerkaka. Sagt och gjort. Jag fyllde kakan med äppelklyftor och riven pepparkaksdeg och hade lite riven deg i botten och på toppen av kakan. Det blev ju väldans gott och på toppen blev som ett smuligt täcke och i kakan små prickar av mjuk pepparkaka. Mums!

Till 1 mjuk pepparkakekaka:

  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Fyllning:

  • 2 äpplen
  • 1/2 dl vetemjöl
  • ca 150 g färdig pepparkaksdeg, eller gör den här, med eller utan mandel.

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Riv lite av pepparkaksdegen i botten också. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.

Rör/vispa smör och socker till en mjuk luftig massa. Tillsätt ett ägg i taget och rör om väl. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt det till smeten.

Häll upp hälften av smeten i kakformen. Blanda äppelklyftorna med 1/2 dl mjöl. Fördela hälften av klyftorna i smeten i formen. Riv också hälften av pepparkaksdegen över detta lager. Häll på resten av smeten, stick ner resten av äppelklyftorna och riv över resten av pepparkaksdegen överst. Grädda kakan mitt i ugnen ca 50 minuter. Låt den svalna något. Kakan passar som vanlig kaffekaka, men även till glögg.

Äppel-och pepparkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

 

Kaka med äpplen och pepparkaka

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..