Julgodis – recept på mjuk chokladfudge

Recept på mjuk chokladfudge. En slags kola som blir lite torr och mjuk. Enkel att skära i snygga bitar och verkligen supergod. Bästa julgodiset!

Av alla olika godisar som kan göras till jul är det fudge jag helst gör. Fudge är som kola fast mer mjuktorr. Inte som hård knäck eller seg som kola. Fudge kräver inget utan man kan äta hur många som helst. Inget kämp med klibbigt papper, ingen kamp med något som fastnar i tänderna, nej det är bara att njuta. Jag tycker inte heller att fudge är svårt, men man bör ha en termometer för smeten ska upp i 120°. Först går det i ett huj till 100°, men sedan tror man att termometern är trasig för det händer nästan ingenting. Men se! Efter sisådär 45 minuter var i alla fall min smet uppe i sina modiga 120°. Har man ingen termometer kan man göra ett kulprov. Droppa ner en liten klick i kallt vatten. Ta upp den med fingrarna och kan du forma en kula som behåller sin form är smeten färdigkokt. Tänk då på det jag sa om tiden det tar. Tro inte att den är klar efter 10 minuter. Jag gjorde min fudge på rörsocker och med muskovadosirap som ger en lätt lakritssmak. Det går lika bra att använda vanligt socker och vanlig ljus eller mörk sirap.

Till 75-80 bitar chokladfudge:

  • 3 dl strösocker eller rörsocker
  • 1 dl muskovadosirap eller vanlig sirap
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos
  • 50 g smör
  • 100 g choklad, 70%

Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Koka upp och sätt i en termometer. Rör inte i smeten även om det lockar utan skaka hellre kastrullen för att blanda om.  Låt den koka på låg värme tills temperaturen är 120°, ca 45 minuter.

Blanda ner glykos och smör och koka ytterligare 2-3 minuter. Drag av från värmen och blanda i choklad i bitar. Nu måste man röra lite, men bara så att chokladen smälter och allt blandar sig. Häll upp smeten i en 30 x 20 cm form med smör- eller bakplåtspapper i botten. Ställ formen på sval och torr plats att kallna och stelna.

Skär upp i bitar med vass kniv. Bitarna klibbar inte ihop och behöver inte lindas in i papper eller plast. Förvara i plastlåda med lock på sval plats. Servera några i taget i skål.

Fudge

Foto: Charlotte Jenkinson

LOADING..