Stollen – tysk fruktkaka till jul

Recept på den klassiska tyska fruktkakan Stollen som alltid bakas till jul i Tyskland.

Jag har nyligen varit i Berlin och eftersom det var första advent var besök på julmarknader givet. En kväll besökte jag den som ligger i Charlottenburg i parken utanför slottet. Gemyt och ”stimmung” när det är som bäst. På den soliga och kalla söndagen besökte vi den välkända julmarknaden på Gendarmenmarkt i stadsdelen Mitte. Jättemycket folk men härlig julstämning här också.

Jag var rätt sugen på att köpa en sådan där ”stolle”, en traditionell tysk fruktkaka som alltid görs till jul. Men jag beslöt att istället baka en själv hemma. Då kan jag få den lite mindre söt, med godare frukt och egen hemmagjord mandelmassa. Och dessutom finns inget ”det-enda-riktiga” stollenrecept utan antagligen finns lika många varianter som det finns bakande hushåll i Tyskland. Så det här blev min egna stollen från mitt bakande hushåll.

En stolle görs av olika torkade frukter som läggs i  exempelvis rom eller konjak och sedan blir fyllning i en vetedeg med ganska mycket smör i. I vissa recept var det 300 g och i andra bara 50 g – till samma mängd mjöl. Så jag tog ett mellanting och det blev 100 g i degen och 25 g smör som jag penslade på efter gräddning.

Till en stor Stollen bakad i form:

Fyllning:

 • ca 1 dl russin eller korinter
 • 50 g apelsinskal (Dr Oetker syltade, eller suckat)
 • 50 g torkade aprikoser
 • 50 g torkade tranbär
 • 1 dl torkade äppeltärningar
 • rivet skal av 1/2 apelsin
 • 1 dl pressad apelsin
 • rivet skal av 1/2 citron
 • 1 msk pressad citron
 • 2 msk rom eller konjak
 • 2 krm vaniljpulver
 • 1/2 finriven tonkaböna

Mandelmassa 100 g:

 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl florsocker
 • 1 – 1 1/2 msk äggvita
 • 1/2 finriven tonkaböna

Vetedeg:

 • 25 g jäst
 • 1 3/4 dl ljummen mjölk
 • 1 ägg (resten av äggvitan från mandelmassan + äggulan)
 • 1/2 dl strösocker
 • 1/2 tsk kanel
 • 1/2 tsk stött kardemumma
 • 6 dl vetemjöl, 360 g
 • 100 g smör + 25 g till pensling
 • florsocker

Börja med frukterna till fyllningen. Blanda russin (korinter), apelsinskal, aprikoser  (fint tärnade), tranbär, äppeltärningar, rivet apelsinskal + saft , rivet citronskal + saft, konjak, vanilj och tonkaböna. Blanda om och täck med plast. Låt stå ca 1 dygn. Till fyllningen kan man naturligtvis ta annan frukt eller bär som man gillar. Jag hade gärna haft torkade körsbär i, men hittade tyvärr inga. Tål man nötter så är det gott att ha i.

Mandelmassa (100 g): Rör samman mandelmjöl, florsocker och äggvita  till en jämn gröt(spara resten av äggvitan samt äggulan som sedan används i degen). Tillsätt riven tonkaböna eller några droppar bittermandelolja. Linda in mandelmassan i plast och lägg i kylen så stelnar den.

Vetedeg: Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i fingerljummen mjölk samt ägg. Tillsätt socker, kanel och kardemumma samt drygt hälften av mjölet till en mjuk deg. Ställ den att jäsa ca 30 min.

Skiva under tiden upp smöret så det blir mjukt och rumstempererat. När degen jäst arbeta in smöret lite i taget samt mer av mjölet till en smidig deg. Låt degen jäsa ytterligare ca 30 min.

Blanda nu in fruktfyllningen med all sin vätska. Arbeta inte degen för mycket utan gör det snabbt för hand. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Platta ut den till en ca 30 x 25 cm rektangel. Riv eller smeta ut mandelmassan. Vik in längdkanterna mot mitten och vänd stollen så att skarven ligger nedåt. Jag la nu min stolle i en avlång brödform med ett bakplåtspapper i. Men vill du ha en plattare form på kakan så lägg den bara på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa ca 30 min.

Värm ugnen till 175°. Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 1 timme. Pensla den med smör när den är nygräddad och varm Låt den kallna inlindad i papper eller handdukar. Pudra över florsocker.

stollen

Foto: Charlotte Jenkinson

Traditionella Stollen bakas i god tid före jul och är egentligen ganska torra och kompakta. Men varför måste man vänta? Min stolle blev jättegod och vi äter av den nu och tänker att jag får väl baka en till om vi vill ha en igen. Jag kan tänka mig att skivor av denna kan bli jättegott att göra fattiga riddare på. Lite varma och nystekta med vaniljglass blir det ju hur gott som helst. Fattiga riddarrecept har jag gjort här.

Julljus i Berlin

Foto: Charlotte Jenkinson

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..